Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević ocijenio je da opozicioni odbornici, današnjim napuštanjem sjednice Skupštine grada, opstruišu rad lokalnog parlamenta.

gradska administracija trebinje

Odbornici Skupštine grada Trebinja iz redova opozicionih partija - SNSD, NDP, DNS, napustili su danas zasjedanje, nakon što je, kako tvrde, predsjednik Skupštine Slobodan Prtilo prekršio poslovnik verifikujući mandat Nebojši Rudan iz Pokreta za Trebinje prije usvajanja dnevnog reda, te iz tog razloga traže Prtilovu neopozivu ostavku.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Slobodan Prtilo negirao je da je povrijedio poslovnik i učinio političko nasilje, te istakao da je njegov zadatak da, kako kaže, stvori demokratske uslove za rad odbornika.

"To znači da verifikujemo odbornicima mandate i da im omogućimo da ravnopravno učestvuju u radu Skupštine", rekao je Prtilo.

On smatra da je "ispolitizovana priča da bi se blokirao rad Skupštine", te ponovio da ne smatra da je bilo šta pogriješio.

Odbornici SNSD-a, DNS-a i NDP-a u Skupštini grada Trebinja smatraju da je Prtilo verifikovanjem mandata novim odbornicima prije usvajanja dnevnog reda učinio "političko nasilje i protivpravno djelovanje nezabilježeno u političkoj praksi u Republici Srpskoj".

Šef Kluba odbornika SNSD-a Zdravko Butulija rekao je Srni da se na prvu tačku dnevnog reda prešlo bez rasprave i usvajanja dnevnog reda, odnosno da se krenulo sa verifikacijom mandata, što je, kako kaže, nezakonito, najavivši da će organi partije pred nadležnim organima osporiti takav rad i tražiti odgovornost za ono što je danas urađeno u lokalnom parlamentu.

U opoziciji ističu da je Prtilo prekršio članove 8. i 56. Poslovnika o radu Skupštine grada Trebinja. "On je to uradio svjesno, jer je čak i rekao da ako ne verifikuju mandat da neće imati potrebnu većinu za usvajanje dnevnog reda", kažu u SNSD-u.

Opozicija naglašava da u članu 8. Poslovnika o radu Skupštine grada Trebinja jasno piše da "Skupština razmatra izvještaj veriFikacione komisije i odlučuje o veriFikaciji mandata novoizabranim odbornicima javnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika u Skupštini", što u ovom slučaju nije učinjeno jer je prije usvajanja dnevnog reda Rudanov mandat veriFikovan.

"Kako je mogao biti verifikovan njegov mandat, ako nije usvojen dnevni red", pitaju opozicionari, dodajući da je prekršen i član 56. pomenutog Poslovnika.