Odbornici skupštine grada Trebinja iz redova opozicionih partija - SNSD, NDP, DNS, napustili su zasjedanje 37. redovne skupštine grada, nakon što je, kako tvrde, predsjednik Skupštine Slobodan Prtilo prekršio poslovnik verifikujući mandat Nebojši Rudan iz Pokreta za Trebinje prije usvajanja dnevnog reda, te iz tog razloga traže Prtilovu neopozivu ostavku. trebinjska skupstina

U opoziciji ističu da je Prtilo prekršio članove 8. i 56. Poslovnika o radu Skupštine grada Trebinja, jer je prije usvajanja dnevnog reda današnje skupštine verifikovao mandat Rudanu, što nije smio da učini.

"On je to uradio svjesno, jer je čak i rekao da ako ne verifikuju mandat da neće imati potrebnu većinu za usvajanje dnevnog reda", kažu u SNSD-u.

Opozicija naglašava da u članu 8. Poslovnika o radu Skupštine grada Trebinja jasno piše da "Skupština razmatra izvještaj verifikacione komisije i odlučuje o verifikaciji mandata novoizabranim odbornicima javnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika u Skupštini", što u ovom slučaju nije učinjeno jer je prije usvajanja dnevnog reda Rudanov mandat verifikovan.

"Kako je mogao biti verifikovan njegov mandat, ako nije usvojen dnevni red", pitaju opozicionari, dodajući da je prekršen i član 56. pomenutog Poslovnika.
Odbornik DNS-a Petar Ivanković, takođe, smatra da je danas na sjednici Skupštine izvršeno političko nasilje, te prekršen poslovnik o radu.

"Ovo je čista politička manipulacija i kao odgovorni ljudi morali smo napustiti sjednicu da ne bi kršili zakon", rekao je Ivanković i dodao da je neizvjesno da li će učestvovati u radu narednih sjednica Skupštine grada.

Iz ovih razloga, opozicionari su jasni, očekuju da Slobodan Prtilo podnese ostavku na mjesto predsjednika skupštine. Prtilov komentar očekuje se tokom dana jer je u toku zasjedanje skupštine.

Svečanu zakletvu i verifikovanje mandata nisu željeli da učine Vera Bulut i Predrag Škoro, jer, kako je istaknuto u SNSD-u, nisu željeli da krše poslovnik skupštine.

clan 8-vert