TREBIŠNJICA spada u PRVU klasu voda

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 22. 03. 2016. - 20:18h

Rijeka Trebišnjica sa Goričkim i Bilećkim jezerima spada u prvu klasu voda, osim u ljetnim mjesecima, kada ponekad pređe u drugu klasu, rekao je šef laboratorije „Hidroelektrana na Trebišnjici“ Zdravko Mrkonja.

trebinje

Mrkonja je povodom Svjetskog dana voda istakao da bi se vode Trebišnjice, na osnovu fizičko-hemijskih pokazatelja, mogle piti kao i svaka voda sa slavine, da nije bakterioloških parametara.

„Trebišnjica u svom vodotoku nema značajnijih zagađivača jer u regiji, praktično, nema industrije. Najveći zagađivači danas su neodgovorni pojedinici, koji u rijeku bacaju razni otpad“, istakao je Mrkonja.

On je dodao da je Trebinje, uz Bileću, jedan od rijetkih gradova na prostoru bivše Jugoslavije koji imaju uređaj za prečišćavanje otpadnih voda, čime se postiže odlična čistoća Trebišnjice i njenih jezera, navodeći da je prošlog ljeta Bilećko jezero imalo prozirnost do 15 metara, što ga izjednačava sa morskim vodama.

Mrkonja je istakao da se vode Trebišnjice i njenih jezera mjesečno kontrolišu, a po potrebi i češće.

TAGOVI:

Komentari

Kad HENKEL pocne da radi u Bileci zagadice oba jezera i svu rijeku za sva vremena, kad se nataloze otpadne otrovne industrijske materije na dnu jezera.
A o tome niko ne govori, pa ni ovaj Mrkonja, Trebalo bi alarmirati javnost, ako se jezero zagadi, ta voda vise nikad nece biti za navodnjavanje, a cista voda ce sve vise biti dragocjenost,i za poljoprivredu i za pice. Izrael je sa susjedima (Jordan itd) vodio ratove da im otme rijeke za navodnjavanje.
Sjetite se i one istorijske tvrdnje „Trebisnjica sveta rijeka/voda (kao rijeka Jordan – tamo se krscenja radila). Moglo bi se to dobro iskoristiti u turisticke svrhe u buducnosti, ali ako se voda zagadi, nista od toga nece biti, definitivno.

Odgovori

Zašto naša crkva prahtično ćuti o tome da je Trebišnji sveta rijeka. O tome je govorio sv. Nikolaj Velimirović. Kada bi naša crkva to javno rekla, ko bi smio da je zagadi.

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja