Senad Kreho, branilac Svetozara Perućice, optuženog za organizovano krijumčarenje droge, uhapšenog sa još 13 osoba u akciji Šetač 2, zatražio je u završnim riječima da Sudsko vijeće iz dokaznog materijala Tužilaštva izdvoji vještačenje mobitela, hemijska, daktiloskopska, DNK i vještačenja bioloških tragova, te službene zabilješke policije.

pronadjena marihuana u bileci


Dodao je da će kad to uklone iz spisa, nedostajati ključni dokazi za osudu.

Nezakonita radnja

Naveo je da optuženi ni advokati nisu prisustvovali otvaranju zaplijenjenih dokaza, te da se na toj nezakonitoj radnji ne mogu zasnivati drugi zaključci, da materijalni dokazi ne povezuju optužene s krivičnim djelom, kao i da Perućicu i Kuljića, koji se terete kao organizatori, i druge, niko nije vidio da trguju drogom.

Kreho je zatražio puštanje Perućice i Kuljića iz pritvora i ukidanje mjera zabrane za ostale.

S druge strane, tužilac Oleg Čavka detaljno je opisao kako su optuženi prevozili drogu, te njihove pojedinačne uloge. Istakao je da su Perućica i Kuljić, nabavljali drogu u Crnoj Gori od Srđana Orbovića, dopremali je u BiH i prodavali Srećku Trifkoviću ili Davoru Miličeviću.

Optužene su helikopterima nadgledali iz vazduha, pratili GPS lokatorom (postavljenim na Perućicin terenac), prisluškivani su im se mobiteli… Iako su optuženi često mijenjali mobitele i brojeve, prikupljeni podaci su sklopljeni u mozaik, što je krunisano zapljenom 120 kg marihuane.

Tako je u periodu januar – februar 2014. uočeno da su Perućica i Kuljić u Bileću dovezli 25 kg droge Miličeviću, koji je veći dio dalje transportovao ka Zagrebu.

Tom prilikom svoje uloge su odigrali optuženi Miličević, Jozo Rašić, Zoran Bandur, jedan granični policajac iz Hrvatske Jurij Mario i Marina Turčić.

Pomoću GPS upređaja, policija je znala da je Perućica išao u Crnu Goru kod Orbovića, a čuli su da se putem mobitela dogovorio da drogu plati BMW-om X6.

Droga u rijeci

Prateći optužene, policija je saznala pravac kretanja Perućice i Kuljića i njihov dogovor o kupoprodaji droge sa Trifkovićem.

Saznavši da im je “štek” za skrivanje droge u mjestu Mrežica, policija im je krišom “ukrala” 20 kg marihuane i pratila njihovu komunikaciju. Da bi nadoknadili gubitak, optuženi su organizovali novi transport droge iz Crne Gore preko Bileće ka Foči.

Policija ih je presrela kod Tjentišta, ali su transporteri drogu bacili u rijeku Bjelavu, gdje ju je policija našla.

Nakon hapšenja, Bojan Puhalo i Marko Dunđer su priznali ovo izvršenje djela.

Tužilac Čavka je rekao da se otvaranje nađenih predmeta koristi prilikom oduzimanja droge, ali ne i u slučaju kad se droga pronađe. Zatražio je da Sud osudi Perućicu i Kuljića, produži im pritvor, te da se Trifkoviću produže mjere zabrane.