„TULJE – SELO U POPOVU POLJU“ – Knjiga Vasilija Masleše svjedok tri vijeka

Autor: Ž.K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 19. 03. 2016. - 11:14h

Knjiga „Tulje – selo u Popovu polju“ Vasilija Masleše upoznaje nas sa geografskim položajem, istorijskim događajima i drugim dešavanjima u ovom selu u periodu 19, 20. i 21. vijeka, i predstavlja svojevrsnog svjedoka za pomenuti period.

vasilije maslesa tulje selo u popovu polju

Na 144 stranice kroz poglavlja Selo Tulje u Popovu polju, Prezimena u Tulju, Pravoslavni hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, Vjekovnik sela Tulje, Tulje u medijima i foto album čitaocima, dat je presjek svega šta se dešavalo u ovom selu u posljednjih preko 200 godina.

Ovu knjigu Vasilije je napisao zbog ljubavi prema svom zavičaju, a želio je i da se oduži svom ocu Đuru koji mu je govorio da ono što nije zapisano to je zaboravljeno i da to treba biti nečim obilježeno.

„Moj otac Đuro je četiri puta išao preko okeana u Ameriku i vraćao se u Evropu i kada je sve to obišao vratio se u Tulje i rekao: ‘Svega sam se svijeta nasitio samo Tulja nisam'“, kaže nam sa ponosom Vasilije Masleša.

Tulje se prvi put pominje u dubrovačkom arhivu 1367. godine. Ti podaci govore da su u Tulju bili veliki magacini maslinovog ulja i da je po tome dobilo ime TU-ULJE.

U selu se nalazi crkva Sveto Vaznesenje Gospodnje koja ima istorijsku vrijednost, a u ovom selu rođen je i Leontije Radulović koji je poslije 112 godina bio prvi Srbin koji je sjeo na mitropolitsku stolicu Zahumsko-hercegovačke eparhije.

„Tulje je karakteristično i po ‘Vjekovniku sela Tulje’ na kome se nalaze datumi iz tri vijeka – 19, 20. i 21. vijeka“, kaže nam autor i dodaje da su zajedno uklesana petokraka i krst časni.

Tu je i spomen junacima sa Vučedolske bitke, Dobrovoljcima Srpske vojske od 1912-1918, poginulim borcima NOR-a Žrtvama fašističkog terora, nevinoj žrtvi rata i poginulim borcima u Otadžbinskom ratu, na kome se nalazi i ime najmlađeg borca Trebinjske brigade Aleksandra Masleše.

„U knjizi su iznijeti i detalji od početka osnivanja ‘Udruženja za vodosnabdijevanje i obnovu sela Tulje’, do puštanja u rad vodosistema“, ističe Masleša.

Prošle godine u Tulju je održano i Književno veče u pomen Vasiljke Marić, rođene Matić koja je rođena u ovom selu, tako da se Tulje može ponositi ovim događajem jer je prvo selo u Popovom polju koje je održalo književno veče.

Lijepo je, ali i najteže je pisati o svom rodnom kraju. Čovjek je pun emocija kad priča i piše o mjestu gdje se rodio, proveo djetinjstvo, a Vasilije Masleša se ovom knjigom na najljepši način zahvalio i odužio svojoj porodici i svom rodnom Tulju.

vasilije maslesa tulje selo u popovu polju

TAGOVI:

Komentari

Jedno je Tulje.

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja