Okružni privredni sud u Trebinju proglasio je ništavnim ugovor o zasnivanju kreditne hipoteke nad stadionom "Police", potpisan između Bobar banke i FK "Leotar", dok će odluku o vlasništvu nad stadionom donijeti Republička geodetska uprava.

stadion police

U obrazloženju presude navedeno je da je u trenutku zaključenja ugovora Leotar imao pravo korišćenja, ali ne i pravo svojine nad stadionom, koji je upisan kao državna imovina, zbog čega nije ni postojala pravna mogućnost da Fudbalski klub založi ove nepokretnosti prilikom realizacije kredita kod Bobar banke.

Predstavnici uprave Fudbalskog kluba "Leotara" kažu da su ovakvu odluku očekivali i da je ona najbolje rješenje koje se moglo donijeti.

"Mi smo presudom suda više nego zadovoljni i nećemo se žaliti Višem privrednom sudu", kaže potpredsjednik Leotara Milan Tomanović.

U Leotaru su saglasni da je ova odluka i dokaz da prethodne uprave kluba  nisu uzimale kredite da bi stadion postao dio stečajne mase Bobar banke i na taj način bio prodat, već da bi se omogućilo njegovo funkcionisanje.

Tomanović pojašnjava da je sporni kredit, na osnovu koga je potpisana hipoteka, u iznosu od 370.000 KM, u trenutku potpisivanja bilo najbolje rješnje za klub, jer su se sa njim zatvorili svi manji krediti koji su datirali iz 2002/03. godine, kada je Leotar igrao kvalifikacije za Ligu šampiona, o čemu postoji i neophodna dokumentacija.

On je napomenuo da Leotar ne odustaje od procesa utvrđivanja vlasništva nad stadionom, dodajući da su i Leotar i grad Trebinje Republičkoj upravi za geodetske poslove podnijeli zahtjev za upis vlasništva nad stadionom.

"Na osnovu Zakona o stvarnim pravima iz 2008. godine očekujemo da se pravo vlasništva upiše fudbalskom klubu", navodi Tomanović, dodajući da temelj zahtjeva kluba vidi u činjenici da je svih ovih godina FK "Leotar" bio jedini koji je ulagao u stadion i održavao ga, kao i da se dobar dio dugovanja kluba odnosi upravo na troškove održavanja stadiona.

Tomanović kaže da uprava Fudbalskog kluba Leotar nema ništa protiv i da stadion bude u vlasništvu Grada Trebinja, ali da se jasno precizira koja će mu biti namjena, odnosno da se to zemljište ne prodaje i da mu se ne mijenja namjena, već da i u budućnosti bude mjesto okupljanja mladih sportista i dom fudbalskog kluba Leotar, ali i brojnih drugih sportskih kolektiva koji koriste stadion.

"Ukoliko Republička geodetska uprava donese odluku da je stadion vlasništvo grada, onda grad treba da preuzme njegovo održavanje, ali i dugove koji su nastali na osnovu renoviranja stadiona", ističe Tomanović.