U Aleksincu u Srbiji održana je Međunarodna konferencija na kojoj su učestvovali profesor fizike trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić" Maksim Mičeta i dvije učenice ove škole Teodora Ivković i Stojanka Bratić.

hologram skola ucenici gimnazija trebinje

Trebinjci su se predstavili sa praktičnim radom - hologramom i oni su bili, ujedno, predstavnici našeg grada, Republike Srpske i BiH.

Mičeta kaže da mu je bilo veliko zadovoljstvo i da je počastvovan što je trebinjska gimnazija učestvovala na konferenciji, na kojoj su predavanja držali eminentni stručnjaci iz oblasti fizike.

"Tek kada smo došli u Aleksinac vidjeli smo koliki smo uspjeh postigli", kaže Mičeta, dodajući da je ponosan i za osvojena prva mjesta na regionalnom i republičkom takmičenju iz teorije, naglašavajući da je takmičenje u Aleksincu imalo praktičan uspjeh.

Gimnazijalci su kroz hologram predstavili trodimezionalan lik, a napravljen je od plastike i četiri jednakokraka trapeza koja su spojena, i sama figura nema bazu, što je i poenta ove inovacije, kažu Teodora i Stojanka.

"Figura se stavlja na površinu na kojoj će se predstaviti te slike, tako da se na svakoj od stranica predstavi po jedan objekat i u središtu cijele figure predstaviće se, onda, trodimenzionalna slika tog objekta", kazale su trebinjske gimnazijalke.

Na ovoj konferenciji učestvovali su profesori i đaci sa prostora EX-YU država i Bugarske.

hologram skola ucenici gimnazija trebinje