REPUBLIKA SRPSKA – Novi studentski domovi u fazi opremanja

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 13. 03. 2016. - 13:15h

Četvrti paviljon studentskog doma u Banjaluci, te studentski domovi u Foči i Palama su u završnoj fazi opremanja.

studentski dom pale

Na ovaj način, postojeći smještajni kapaciteti u studentskim centrima u Srpskoj koji sada iznose 2.500 mjesta, biće prošireni za oko 1.000 mjesta.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je Srni da je Vlada Republike Srpske u prethodnom periodu izdvojila značajna sredstva za izgradnju novih i obnovu postojećih ustanova studentskog standarda.

„Za izgradnju četvrtog paviljona Studentskog centra `Nikola Tesla` u Banjaluci obezbijeđeno je 6.835.000 KM, dok je u vanjsko uređenje ovog objekta uloženo 404.000 KM“, istakao je Malešević.

On je naglasio da je za opremanje četvrtog paviljona Studentskog centra u Banjaluci kapaciteta 280 mjesta Ministarstvo prosvjete i kulture obezbijedilo 1.141.240 KM.

Malešević ističe da je za izgradnju Studentskog doma na Palama obezbijeđeno 12,7 miliona KM, a da je ovo prvi namjenski građen objekat za smještaj 590 studenata u Istočnom Sarajevu.

„Riječ je o dva objekta na sedam spratova. Sve sobe građene su u skladu sa evropskim standardima. Određen broj soba prilagođen je za smještaj studenata sa posebnim potrebama“, rekao je Malešević.

Prema njegovim riječima, u završnoj fazi je opremanje dva objekta studentskog doma u Palama, za šta je Ministarstvo obezbijedilo 738.716 KM.

„Izgradnja Studentskog doma u Foči finansirana je jednim dijelom sredstvima iz Razvojnog programa Republike Srpske u vrijednosti 2.000.000 KM, a drugim dijelom iz austrijskog kredita – faza dva u vrijednosti 4.556.360 KM“, rekao je Malešević.

On je dodao da je u toku opremanje doma u Foči, za šta je Ministarstvo obezbijedilo 566.711 KM, a biće obezbijeđeno 346 mjesta za studente.

Prema njegovim riječima, u toku je javna nabavka opreme za kuhinje u domovima u Foči i Palama, a otvaranje ponuda je predviđeno za 24. mart.

„Studenti u Republici Srpskoj plaćaju najnižu cijenu smještaja i ishrane u okruženju. Budžetom za 2016. godinu je za ishranu i smještaj studenata i učenika u ustanovama studentskog i učeničkog standarda predviđeno 4.300.000 KM“, istakao je Malešević.

On je naglasio da Ministarstvo prosvjete i kulture sufinansira smještaj i ishranu studenata iznosom od pet KM dnevno po jednom studentu.

Cijene smještaja i ishrane koje plaćaju studenti u studentskim domovima kreću se u rasponu od 85 do 120 KM mjesečno.

Studenti djeca poginulih boraca i invalida rata od prve do pete kategorije plaćaju 40 KM mjesečno, a studenti čija su oba roditelja nezaposlena, kao i studenti koji imaju status izbjeglice – 70 KM mjesečno.

Studentima u Srpskoj trenutno je obezbijeđen smještaj u pet ustanova studentskog standarda, a to su: Studentski centar „Nikola Tesla“ Banjaluka, Studentski centar Zvornik, Studentski centar Lukavica, Studentski centar Pale, Studentski centar Trebinje, te u jednoj ustanovi đačkog standarda – Dom učenika Bijeljina.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja