Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da Srbije neće ući u NATO i naglasio da ratifikacija sporazuma sa tim vojnim savezom nije poremetila balans između Istoka i Zapada jer tog balansa nikada nije ni bilo.

Tomislav nikolic

"Mislim da je Rusima dovoljno kad kažemo da nećemo da uđemo u NATO i da Rusija, kao ozbiljna zemlja, uopšte ne proverava jesmo li u istom procentu povezani sa Moskvom i sa NATO-om", izjavio je Nikolić za "Sputnjik" pred putovanje u Moskvu.

Prema njegovim riječima, Rusija zna da građani Srbije ne žele da Srbija bude u NATO-u i da nije opasno ako se baš o svemu ne dogovore.

"Rusija to nikada ne potencira", naglasio je Nikolić.

On je demantovao medijske navode da Moskva vrši pritisak na Srbiju da potpiše sporazum o diplomatskom imunitetu sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom u Nišu.

"U nekoliko novina sam pročitao naslov da Nikolić i /ministar inostranih poslova Srbije/ Dačić rade iza leđa Vučiću da se potpiše sporazum u Nišu. Ja ne mogu da potpišem sporazum za koji me Vlada nije ovlastila, dok oni mogu da potpišu sporazum ne pitajući me za ovlašćenje. Dakle nikada, ni u jednoj državi nisam dogovarao ili potpisao sporazum za koji nije znala Vlada Srbije, pa tako neću ni u Rusiji", rekao je on.

Nikolić je naglasio da, kada je riječ o njegovom odnosu prema Rusiji, on nema nikakvih tajni.

"Zna se koliko volim Rusiju i zna se koliko ja lično želim da budemo u EU", poručio je Nikolić, koji će u Moskvi primiti nagradu Fonda pravoslavnih naroda i sastati se sa predsjednikom Vladimirom Putinom i ruskim patrijarhom Kirilom.