Starija, srednja, a i mlađa generacija čula je za grupe Indexi, Pro arte i More u kojima je veliki udio imao i Slobodan M. Kovačević, koji je studirao slikarstvo na Likovnoj akademiji u Sarajevu, a muziku u Splitu.

slobodan m kovacevic

Svoj muzički put počeo je sa grupom "Lutalice", a poslje toga nastavio ga je sa Davorinom Popovićem, Vladimirom Savčićem Čobijem, do osnivanja grupe More 1973. godine i saradnje sa Meri Cetinić, Oliverom Dragojevićem...

Bilo ga je svugdje u onoj velikoj Jugoslaviji od Beograda, Sarajeva do Zagreba, Splita... da bi početkom 90-ih godina prošlog vijeka došao u Danilovgrad.

"Čovjek teško može da pobjegne od sebe, on je to što jeste, definisan raznim stvarima, raznim hemijama i ja samo slijedim tu svoju hemiju i moj biološki, genetski sklop. Ja sam čvrst u tom spoju tekstova, muzike, slikarstva.. i to je jedna te ista priča", kaže Kovačević.

On dodaje da je sebe davno vidio na strani onih koji moraju da nose, to jest na strani ljubavi, žrtve, davanja, prijateljstva, tolerancije i na toj misiji je i danas. Voli, kaže, muziku i slikarstvo, koje iziskuje veliku slobodu u svemu i traži otvoren prostor, mnogo razbacivanja boja, a slike, dodaje, uglavnom nastaju ljeti jer nema svoj atelje.

"Mislim da sa pjesmama koje pišem, pjevam i sa slikama koje crtam istu poruku šaljem. Moja poruka je ljubav i tolerancija jer mislim da nam to već duži period svima nedostaje", ističe Kovačević, dodajući da su njegov jedinstveni projekat "Ljubav pobjeđuje sve - Omnia vincit amor" izdali Beograd i Zagreb, ali da uprkos tome nastoji da ga plasira.

Na ovom projektu gosti su Rade Šerbedžija, Bajaga, Kiki Lesandrić, Dejan Cukić, Oliver Dragojević, Meri Cetinić, Hari... i želio je da pjesmom poveže ljude sa porukama ljubavi i tolerancije i da da mali doprinos onom što nam danas nedostaje.

"Siguran sam u pobjedu ljubavi jer da nije ljubavi ne bi bilo nas - kaže jedna stara pjesma. Ljubav je za mene univerzalan pojam, jer ljubav nije samo ljubljenje, cjelivanje, ljubav je harmonija, ravnoteža, davanje, a ne uzimanje i ja to objašnjavam u svojim pjesmama", kaže u razgovoru za TrebinjeLive.info Slobodan M. Kovačević, koji je napisao pjesme koje se i danas slušaju i postale su evergini kao što su "More", Samo ljubav", "A to je ljubav", "Noćas sam kod tebe", "I kako da te ne volim", "Samo ti"...

Kovačević će večeras u 20.00 sati održati koncert u Domu kulture u Trebinju - poklon grada Trebinja damama povodom Međunarodnog dana žena - 8. marta.