Trebinje će 20. marta biti domaćin nebeskog trčanja, disciplina verikalni kilometar, gdje će trkači preći stazu od oko 5.200 metara od Perovića mosta do vrha planine Leotar, najavljeno je iz Planinarskog društva "Vučji zub" iz našeg grada.

trka vertikalni kilometar trebinje

"Trebinjski vertikal" kreće sa obale rijeke Trebišnjice (274m/nv), pored Perovića mosta kog trkači prelaze odmah nakon starta. Zatim prolaze kroz naselje Gradina, a sa magistralnog puta prema Bileći, koga prate narednih 1.000 metara, prelaze na planinsku stazu koja vodi ka vrhu Leotara.

Stazom blagog nagiba ide se narednih 2.740 metara nakon čega se nastavlja drugom znatno strmijom stazom jer se time skraćuje put do vrha planine odnosno cilja trke. Ovim dijelom staze potreban je dodatni oprez iako nema opasnih i eksponiranih dijelova, napominju u "Vučjem zubu", koji je uz Skaj raning - Srbija organizator trke.

"Zatim se dolazi do betonskog puta kojim se stiže do repetitora na vrhu Leotara, to jest cilja trke (1228m/nv). Dužina ove uglavnom krševite staze je 5.200m, dok visinska razlika iznosi oko 960 metara, odnosno na samim granicama za jedan vertikal", kažu u pomenutom planinarskom društvu.
Sve vrijeme trke pruža se pogled na grad Trebinje i njegovu okolinu, a sa vrha Leotaera se vide Orjen, Žijovo, Komovi, Bioč, Volujak, Velež, Biokovo, dok prema jugu seže pogled ka beskrajnoj jadranskoj pučini.

Već sada je, kako kažu u ovom društvu, prijavljeno 80 učesnika, a svi sportisti koji su zainteresovani da učestvuju u trci mogu se prijaviti putem sljedećeg linka: http://www.trka.rs/register/22/0/, najkasnije do 10. marta.
Uplate kotizacije u iznosu od 20,00 KM mogu se izvršiti na dan trke. Sve takmičare nakon trke očekuju nagrade i zajednički ručak u organizaciji PD "Vučji zub".

"Kako se do sada naše društvo pokazalo kao dobar organizator i domaćin, nadamo se da će ova trka preći u tradiciju, a nebeski trkači nositi lijepe uspomene iz našeg grada", zaključuju u PD "Vučji zub".