Rudnik i termoelektrana "Gacko"  evidentirali su u finansijskom izvještaju za 2015. godinu gubitak od nevjerovatnih 21.594.445 KM, što ovo preduzeće svrstava u red najvećih proizvodnih gubitaša u Republici Srpskoj.

te gacko

Gatački gigant 2014. godinu završio je sa gubitkom od blizu deset miliona KM, što je za oko 11 miliona KM manje u odnosu na prošlu godinu, a uprava ovog preduzeća bila je i jedan od glavnih inicijatora poskupljenja cijena električne energije.

Ni u drugoj termoelektrani Elektroprivrede Srpske nije ništa bolja situacija. Rite "Ugljevik" prethodnu godinu završio je sa gubitkom od 18,2 miliona KM, što je u odnosu na 2014. godinu više za oko sedam miliona KM.

S druge strane, Hidroelektrane na Trebišnjici u 2015. godini ostvarile su dobit od 1,3 miliona KM, dok su 2014. evidentirale pozitivno poslovanje od 6,6 miliona KM. I HE "Bočac" na Vrbasu ostvarila je dobit od 1,1 milion KM. Međutim, dobit ovih hidroelektrana gotovo je beznačajna, ako se uzme u obzir činjenica da je HE "Drina" Višegrad ostvarila gubitak od 1,8 miliona KM.

CIJENA STRUJE SKUPLJA ZA OKO 5 ODSTO

U narednom periodu, najkasnije do kraja aprila, biće ponovo razmatrano poskupljenje cijena električne energije, a domaćinstva bi, kako saznajemo, mogla da imaju veće račune za oko pet odsto.