Pojedine fanove aplikacije za slanje poruka WhatsApp krajem godine moglo bi da sačeka neprijatno iznenađenje nakon objave da ona više neće biti dostupna na određenim uređajima.

whatsapp

WhatsApp će do kraja 2016. godine prestati da radi na Nokia S40 i Nokia Symbian S60 pametnim telefonima, ali i svim uređajima koji rade na Android 2.1, Android 2.2 i Windows Phone 7.1 operativnim sistemima.

Međutim, možda najveće iznenađenje predstavlja prestanak podržavanja Blerkberi uređaja, uključujući tu i model Blekberi 10.

Kompanija je nedavno napunila sedam godina i vjeruje da se korišćenje mobilnih telefona znatno promijenilo za ovo vrijeme.

Kada se aplikacija pojavila, Eplova prodavnica aplikacija bila je stara samo nekoliko mjeseci, a skoro 70 odsto svih prodatih telefona radilo je na operativnim sistemima koje su nudili Blekberi i Nokia.

Mobilni operativni sistemi koje su nudili Gugl, Epl i Majkrosoft – koje danas koristi 99.5 odsto uređaja – u to vrijeme nalazili su se na manje od 25 odsto pametnih telefona.

“I dok jedva čekamo naših narednih 7 godina, želimo da se fokusiramo na mobilne platforme koje koristi najveći broj korisnika. Zato ćemo do kraja 2016. godine prestati da podržavamo određene mobilne platforme. I dok je većina njih bila važan dio naše priče, one sada ne nude ono što nam je potrebno da proširimo mogućnosti naše aplikacije u budućnosti. Ovo je bila teška odluka, ali ispravna - jer želimo da pružimo ljudima bolje načine da ostanu u kontaktu sa voljenima”, stoji u saopštenju kompanije.

WhatsApp je nedavno potvrdio da ima više od milijardu korisnika, što ovu aplikaciju čini najpopularnijom na svijetu.