U kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju uručena je književna nagrada "Avramov štap", koju tradicionalno dodjeljuje Udruženje književnika Republike Srpske u saradnji sa Udruženjem književnika Crne Gore.

knjizevna nagrada avramov stap mitropolitu amfilohiju

Ova nagrada je dodijeljena povodom pet decenija duhovnog i književnog rada mitropolita Amfilohija, kao i za knjigu pjesama "U jagnjetu je spas".

Mitropolit Amfilohije je primajući ovu nagradu istakao da je ona posebna u Evropi, te da su sadržaj i suština Avramovog štapa njegova vjera, dodajući da se iz Avramove vjere rodio i sam Hristos.

Predsjednik udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić kazao je da je Amfilohije pjesnik molitvenik i da su svako njegovo napisano i izgovoreno slovo nadahnuta molitva i poezija.

"U odbranu srpskog jezika, pisma i imena srpski književnici su utemeljili pjesničku nagradu 'Avramov štap', koja ima za cilj da nas ovako rascjepkane povezuje i ujedinjuje u jednu zajedničku otadžbinu srpskog jezika", kazao je prof. dr Radoslav Milošević, član žirija za dodjelu nagrade "Avramov štap".

Ova nagrada je utemeljena prije deset godine u Udruženju književnika Srbije, a njeni dobitnici, između ostalih, su Dobrica Erić, Dara Sekulić, Ljubivoje Ršumović, Ranko Pavlović...