24 GODINE OD KRVAVE SVADBE – Dan kad je ubijen srpski svat u Sarajevu i nagoviješten rat!

Izvor: kurir.rs Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 29. 02. 2016. - 21:51h

Svako pominjanje 1. marta u BiH Srbe podsjeća na dan kada je 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu ubijen srpski svat Nikola Gardović, što je nagovijestilo građanski rat, odnosno početak tragičnog ratnog sukoba.

nikola gardovic svat

Prije tačno 24 godine, na „krvavoj“ srpskoj svadbi ubijen je otac mladoženje, a pravoslavni sveštenik Radenko Mirović je ranjen. Ubice, koje muslimanska vlast u Sarajevu nije ni pokušala da identifikuje i kazni, spalile su i srpsku zastavu.

Tog 1. marta, u 14.30 časova, u crkvi Svetog Preobraženja u Novom Sarajevu obavljeno je vjenčanje Milana Gardovića i Dijane Tambur, nakon čega je svadbeni ručak bio organizovan u Domu svete Tekle, u Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji.

Poslije vjenčanja, oko stotinu svatova u automobilskoj koloni uputilo se u Dom udaljen oko sedam kilometara. S obzirom na to da ispred Stare crkve ne postoji parking, kolona je stala 150 do 200 metara dalje, kod Vijećnice, gdje su ostavljeni automobili, a svatovi su pošli pješke prema Crkvenom domu.

Prema svjedočenjima svatova i očevidaca, iz pješačke zone na Baščaršiji svatovima je prišao bijeli „golf“ u kojem su bila četvorica sarajevskih kriminalaca, a među njima ozloglašeni Rasim Delalić-Ćelo. Oni su izašli iz vozila i pokušali barjaktarima da oduzmu srpske zastave.

Došlo je do komešanja, poslije čega su dvojica mladića zapucala i ranila srpske svatove Mirovića i Gardovića, koji je preminuo nekoliko minuta kasnije u kolima Hitne pomoći.

Jedan od svatova – Aco Jovančić rekao je da su se tog dana svatovi okupljali u sarajevskom naselju Alipašino Polje, a domaćini Gardovići su na balkon svog stana, u skladu sa tradicionalnim srpskim običajima, istakli zastavu – srpsku trobojku.

„Međutim, već tada smo među komšijama primjetili njihovu netrpeljivost i čuli neprimjerene i zlurade komentare“, rekao je Jovančić.

On navodi da je desetak bandita pokušalo da dohvati i skine srpsku zastavu, što im nije dozvoljeno.

Provokacije su eskalirale u porti crkve u Novom Sarajevu, jer su svatovi bili izloženi psovkama, prijetnjama i povicima: „Šta ćete vi ovdje? Nije ovo Srbija! Idite u Srbiju!“.

Njega posebno bole sjećanja na pokojnog Nikolu, domaćina svatova, koji je domaćinskom ploskom pokušavao da odvrati napasnike govoreći im: „Šta to činite? Ne kvarite mi veselje, sram vas bilo!„, a zauzvrat je pucano u njega.

„Još osjećam njegovu vrelu krv na rukama, a nisam zaboravio ni kako me moj bivši kolega policajac ignorisao kada sam ga zamolio da pozove miliciju i hitnu medicinsku pomoć. Tada me uhvatila panika – on ne reaguje, a pored nas… Kroz svu tu gužvu, prolaze čak tri medicinska auta i ne gledaju na nas, a Nikola nam umire na rukama…“, sjeća se Jovančić, penzionisani policajac.

Za ubistvo Nikole Gardovića niko nije odgovarao, iako je predratni sarajevski kriminalac Rasim Delalić-Ćelo kasnije javno priznao da je ubio Gardovića.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je tek početkom 2006. godine pokrenulo sudski proces protiv ubice, ali nikada nije okončan, jer je Delalić ubijen 2008. godine u Sarajevu.

Komentari

1. marta 1992. godine na Baščaršiji u Sarajevu ubijen srpski svat Nikola Gardović, što je nagovijestilo građanski rat u BiH. To je srpska teorija pocetka krvavog rata u BiH. Pa sta je onda bilo ono pocetkom oktobra 1991. godine kada su srbi sravnili selo Ravno u Popovom Polju ,ako ne najava rata? Ili mozda Ravno nije u BiH?

Odgovori

Nemoj da se javljas kada pojma nemas o cemu pricas „emire“kakvo Ravno i ko ga je napao. U pravu si kada kazes da nije povid bio srpski svat,jer su hrvatske i muslimanske paravojne snage u februaru 92 upali u srpsko selo Sijekovac i napravile pokolj nad srpakom nejaci.

Odgovori

Ok DrVe, ko je, ako nisu srbi, razorio Ravno?
Kao da je jucer bilo kada se u „Lavu“ orila ganga : „Sva se sela malo nakrivila, samo Ravno lezi vodoravno“.

Odgovori

Pored ubistva srpskog svata vvih dana navrsava se 20 godina od egzodusa sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.Tada je oko 150.000 Srba napustilo svoje domove u Sarajevu.Tuga,BRANILI i ODBRANILI i onda nas nagradise da sve sto smo BRANILI i ODBRANILI predamo neprijateljima, a oni koji nisu uspjeli ni da se brane ni da se odbrane dobiše sve,još pride dobiše da postanu glavni grad Republike Srpske.Zahvaljujem se Palelive na objavljivanju ovog sjećanja na tužne i herojske dane nas ljudi iz Sarajevskog polja.Ove slike su temelji REPUBLIKE SRPSKE.Bog da dušu prosti svim poginulim HEROJIMA koji su BRANILI i ODBRANILI ILIDZU,NEDZARICE,ILIJAS i ostale Sarajevske opštine. Sramota da se vi hercegovci ovog niste sjetili niti obiljezili nego radite kako vam svira krajiska Udba koja je pritom izdala i RSK i Srbiju a pokusali su i nas nekoliko puta.RS je drzava Ratka mladica i oficira JNA a ne mafijasa iz Udbe- palelive.com/reportaze/zimska-golgota-sarajevskih-srba

Odgovori

Neznam ko bi mene mogao da natjera da dobrovoljno zapalim sopstvenu kucu, iskopavam kosti svojih predaka i zatirem svaki trag na svojoj dedovini. E upravo to su sarajevski srbi sami sebi ucinili. I danas se pregledavaju snimci srpskih kuca i stanova u plamenu koje zapalise njihovi vlasnici pri polasku na put bez povratka. Tuzno ali istinito :(

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja