ZAKON O RADU – Žene u penziju sa 35, a muškarci sa 40 godina radnog staža

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 25. 02. 2016. - 14:57h

Prema Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju žene sa 55 godina života i 35 godina staža osiguranja, a muškarci sa 57 godina života i 40 godina staža mogu podnijeti zahtjev poslodavcu za prestanak radnog odnosa radi odlaska u starosnu penziju, izjavila je pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Republike Srpske Mira Vasić.

zakon o radu

„U tom slučaju poslodavac je dužan da prihvati zahtjev i da radniku isplati otpremninu i druge prinadležnosti utvrđene zakonom“, rekla je Vasićeva novinarima u Banjaluci pred početak javnog skupa predstavljanja novog Zakona o radu.

Kada je riječ o plaćenom i neplaćenom odsustvu radnika, Vasićeva je rekla da je ono u Zakonu definisano kao pravo, dok je u opštem kolektivnom ugovoru do sada već definisano u kojim slučajevima radnik ima pravo da podnese zahtjev poslodavcu za plaćeno i neplaćeno odsustvo.

„Novim kolektivnim ugovorom obim tog prava biće posebno definisan“, rekla je Vasićeva, ističući da su vjerski praznici definisani Zakonom o praznicima, što je poslodavac dužan da poštuje.

Ona je rekla da je kolektivno pregovaranje već otpočelo kod poslodavaca i na nivou djelatnosti, ističući da je resorno ministarstvo u fazi pripreme podzakonskih akata i pripreme za kolektivno pregovaranje, kada se socijalni partneri za to odluče.

Vasićeva je navela da je cilj javnog predstavljanja Zakona o radu da se radnicima, poslodavcima i široj javnosti ukaže koje su to novine i da se definiše koje su to dileme i kako i na koji način da se otklone, kako bi Zakon o radu na samom početku bio pravilno primjenjivan.

Ona je istakla da je za mjesec dana, koliko je Zakon o radu u primjeni, najčešće pitanje radnika i poslodavaca – da li radnik može ići u penziju prije navršenja 65 godina života?

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić rekao je da poslovna zajednica nije zadovoljna konačnim rješenjema u Zakonu o radu, zbog čega će u toku godine inicirati njegove izmjene i dopune.

„Vjerujemo da je novi Zakon o radu primjenjiv u praksi, ali poslovna zajednica ima problema u njegovoj primjeni u prvih mjesec dana“, rekao je Aćić novinarima.

On kaže da u Zakonu o radu nisu primjenjene direktive EU koje se odnose na pauzu i ističe da očekuje da će u narednom periodu biti izbrisane pravne norme iz prošlog sistema koje se odnose na regres i minuli rad jer ne odgovaraju današnjim uslovima poslovanja.

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada rekao je novinarima da se kroz pregovore o kolektivnim ugovorima mogu definisati određena rješenja koja su prihvatljiva za sindikat i poslodavce.

„Sindikat će uvijek tražiti više prava za radnike, a gledaćemo da zaštitimo ona prava koja radnici trenutno imaju, barem povećanje kroz platu. Naš stav je da ostaju pauza i regres“, istakao je Belenzada.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske organizovalo je danas u Banjaluci predstavljanje novog Zakona o radu s ciljem otklanjanja dilema u vezi s njegovom primjenom.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja