TREBINJE – Penzioneri najčešći posjetioci biblioteke, srednjoškolci čitaju samo lektire

Izvov: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 25. 02. 2016. - 18:20h

Najčešeći posjetioci Narodne biblioteke u Trebinju su penzioneri, dok visokoobrazovani ljudi vrlo rijetko ulaze u ovu ustanovu, potvrdili su Srni zaposleni u biblioteci.

narodna biblioteka trebinje

Narodna biblioteka je sa sadržajima kojim raspolaže jedinstvena na području Hercegovine, a sa knjižnim fondom od oko 50.000 bibliotečkih jedinica i praćenjem trendova nastoji da zadovolji sve čitalačke ukuse.

Mirela Ćuk, knjižničar u ovoj biblioteci, kaže da je prošle godine bilo 1.614 učlanjenih, te dodaje da je posljednjih godina evidentan porast čitalaca, posebno penzionera, ali i osnovaca.

Ono što posebno raduje zaposlene u ovoj ustanovi je što osnovci ne traže samo lektiru, već i druge knjige za njihov uzrast, dok se za razliku od njih srednjoškolci, uglavnom, „drže“ lektire.

„Najviše se traži beletristika, trileri, rijetko klasici, mada ima i onih koji su zaintresovani za englesku, rusku, franscusku i italijansku književnost“, rekla je Ćukova.

Ona dodaje da je članarina na godišnjem nivou 10 KM, dok osnovci, penzioneri i ratni vojni invalidi mogu besplatno da uzimaju knjige.

Ono što ovu biblioteku razlikuje od drugih u regiji je što osim odjeljenja za iznajmljivanje knjiga, ima čitaonicu sa stručnom literaturom gdje studenti dolaze i uče i koja je uvijek puna, zatim internet čitaonicu sa deset računara, te američki kutak sa knjigama na engleskom jeziku.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja