Najčešeći posjetioci Narodne biblioteke u Trebinju su penzioneri, dok visokoobrazovani ljudi vrlo rijetko ulaze u ovu ustanovu, potvrdili su Srni zaposleni u biblioteci.

narodna biblioteka trebinje

Narodna biblioteka je sa sadržajima kojim raspolaže jedinstvena na području Hercegovine, a sa knjižnim fondom od oko 50.000 bibliotečkih jedinica i praćenjem trendova nastoji da zadovolji sve čitalačke ukuse.

Mirela Ćuk, knjižničar u ovoj biblioteci, kaže da je prošle godine bilo 1.614 učlanjenih, te dodaje da je posljednjih godina evidentan porast čitalaca, posebno penzionera, ali i osnovaca.

Ono što posebno raduje zaposlene u ovoj ustanovi je što osnovci ne traže samo lektiru, već i druge knjige za njihov uzrast, dok se za razliku od njih srednjoškolci, uglavnom, "drže" lektire.

"Najviše se traži beletristika, trileri, rijetko klasici, mada ima i onih koji su zaintresovani za englesku, rusku, franscusku i italijansku književnost", rekla je Ćukova.

Ona dodaje da je članarina na godišnjem nivou 10 KM, dok osnovci, penzioneri i ratni vojni invalidi mogu besplatno da uzimaju knjige.

Ono što ovu biblioteku razlikuje od drugih u regiji je što osim odjeljenja za iznajmljivanje knjiga, ima čitaonicu sa stručnom literaturom gdje studenti dolaze i uče i koja je uvijek puna, zatim internet čitaonicu sa deset računara, te američki kutak sa knjigama na engleskom jeziku.