Bilećko selo Preraca danas je dobilo pijaću vodu iz gradskog vodovoda, što će mještanima znatno olakšati život jer su do sada vodu koristili iz čatrnja.

voda cesma

Projekat je koštao oko 160.000 KM, od čega je 80.000 KM izdvojila opština Bileća, a ostalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i mještani u skladu sa mogućnostima.

Dvadeset domaćinstava sela Preraca koji se, uglavnom bave poljoprivredom, s nevjericom je gledalo u svoje česme iz kojih su procurile prve kapi vode, ističući da im je bio san da dožive da u svojim domovima imaju pijaću vodu i da se više ne muče da kantama donose vodu iz čatrnja.

"Najteže nam je zbog male djece jer im treba oprati, očistiti, a sada će biti mnogo lakše. Sanjali smo ono što većina ljudi odavno ima i svi smo pomagali koliko smo mogli", kaže mještanka sela Preraca.

Projekat vodosnabdijevanja koji je počeo prije pet godina ukupno je obuhvatio 14 bilećkih sela, od kojih samo još nekoliko nije dobilo vodu, što je planirano da se realizuje u narednom periodu.

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić rekao je da će i u narednom periodu prioritet biti oživljavanje sela, te da će, iako nije projektom obuhvaćeno, najveće selo ove opštine Baljci u narednom periodu dobiti pijaću vodu.

Današnjem tehničkom prijemu prisustvovali su predstavnici nadležnog ministarstva, opštine i mještani.