EPARHIJA TUŽI TREBINJE – Grad uknjižio crkvenu zemlju u svoje vlasništvo

Autor: Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 22. 02. 2016. - 15:28h

Okružni privredni sud u Trebinju poništio je danas svoje ranije doneseno rješenje na osnovu koga se uspostavila privremena zabrana raspolaganja dijela neperspektivne vojne imovine u krugu bivše kasarne „Luka Vukalović“.

gradska administracija trebinje

Prema riječima sudije Smaila Begovića, na osnovu dokaza koje je dostavio grad Trebinje na ročištu koje je održano 18. februara, utvrđeno je da je sporna parcela u vlasništvu grada Trebinja 1/1 od 2012. godine.

„Kada vam se da dokaz da je neko vlasnik neke parcele, onda ne postoji razlog za sudsku mjeru obezbjeđenja“, kazao je Begović.

On je napomenuo da je, s druge strane, evidentno da grad Trebinje uknjižavanjem sporne parcele u svoje vlasništvo, nije postupio prema zaključku Vlade Republike Srpske iz 2007. godine, prema kome se, između ostalih, i sporna parcela dodjeljuje na korišćenje Eparhiji ZHiP.

Nepoštovanje odluke Vlade RS od strane grada Trebinje biće, smatra Begović, i osnov Eparhiji ZHiP da podnese tužbu protiv grada Trebinja i tako spriječi eventualnu prodaju sporne parcele.

„Eparhija je spornu nekretninu u kasarni koristila nesmetano do danas. U međuvremenu se pojavio oglas o prodaji nekretnina koji je objavio grad Trebinje, a na kome je bila i jedna parcela koja je prema zaključku Vlade RS pripala Eparhiji ZHiP“, pojasnio je Begović, dodajući da je iz tog razloga Eparhija 5. februara i zatražila usvajanje privremene mjere zabrane raspolaganja dijela neperspektivne vojne imovine.

Podnošenje tužbe Eparhije protiv Grada Trebinje očekuje se tokom dana.

Begović je naglasio da je prema zaključku Vlade iz 2007. godine bilo problema samo u Trebinju, te u drugim opštinama nije bilo nikakvih sporova.

TAGOVI:

Komentari

Dosta otimacine zemlje. Vucurevicu nije ti ovo cacevina da radis sta radis.
Podrska pokretu Bunt! Trebinje je cijelo u Buntu!

Odgovori

Da je srece kao sto nije,sva bi zemlja koja je oteta nacionalizacijom bila vracena prijasnjim vlasnicima,(jer su mnogi Trebinjci i Hercegovci krvavo zaradili tu zemlju radeci u Američkim rudnicima,a vratili se kao Solunci)! Međutim ni Eparhiji ni Gradu (odnosno njihovim vodecim ljudima) ne pada na pamet da je vrate STVARNIM vlasnicima!

Odgovori

Koliko ja znam nije Vučurvić bio gradonačelnik 2007 godine, već moćni Dobrivoje, a tada nijesu cvijetala ruže između sadašnjeg vladike i velikog Baje iz Laktaša, pa je vjerovatno i uknjižena ta imovina u pomnutom kontekstu… I u potpunosti se slažem sa komentarom Glas Naroda, ovi sadašnji „tzv“ vladari rasprodaše sve, i što je državno, i privatno, i nacionalizovano, i tuđe samo da se popuni budžet sa stotinu rupa koje su teško popravljive kako na entitetskom nivou, tako ovaj naš mozgonja -načelnik grada Trebinja isto radi i oponaša predsjednika. A jedno im je samo zajedničko a to je grandioznost, narcizam i nepotizam… „Oprosti im Bože neznaju šta rade“

Odgovori

SVARNIM vlasnicima!!??, da se vrati zemlja stvarnim vlasnicima. Pa stvarni vlasnici 80% zemlje u nasem dragom Srpskom Trebinju su bili Muslimani. Jebali smo im nanu naninu za vrijeme kraljevine, pa im posle komunisti sve oduzeli, pa ih mi protjerasmo devedesetih.

Odgovori

Vidim Aleksa da ne poznajes istoriju Trebinja,jer vjerovatno nisi TREBINJAC. Trebinjci( Amerikanci,kako su ih zvali) su sve casno i posteno zaradili i platili odnosno kupili od Begova ili muslimanskih porodica koje su htjele da idu u Tursku nakon aneksije BiH od strane Austrougarske a vrlo mali dio nakon uspostavljanja Kraljevine SHS !!! I danasnji „Vukojevi vinogradi“ je ustvari zemlja ZASADSKIH porodica starosjedilaca,i Srba i Muslimana ! I tako je u DZivaru i Volujcu i Popovom polju i sve redom…

Odgovori

Slazem se sa prethodnim komentarom u dijelu potrebe da se zemlja vrati stvarnim vlasnicima. Ali svi znamo da tu zemlju moze da vrati drzava, a ne Crkva. Ali problem o kojem se govori nije nastao u komunizmu. Ovi moderni staljinisti opet otimaju od Crkve. To je porazavajuce i sramotno za sve nas!

Odgovori

Drago mi je da se slazes da treba zemlja da se vrati,ali Crkva je vratila i Platane i mnoge stanove (neke i prinudno iselila) i sve ostalo sto joj naravno pripada,pa zar nije onda trebala da kaze-evo ovu zemlju u kasarni sto smo mi kao Crkva dobili,vracamo narodu(stvarnim vlasnicima) da budemo primjer i pokretaci u ispravljanju nepravde!?

Odgovori

Grad Trebinje, kada je njime upravljao Bozidar Vucurevic, vratio svima zemlju i posjede koje su im oduzeli komunisti, ne cekajuci Zakon o restituciji. Sta radi Slavko Vucurevic? On otima od Crkve zemlju koja joj je poklonjena. Nijedan domacin u Trebinu ne bi dozvolio da neko prodaje njeogovu imovinu!

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja