Opštinska vlast u Nevesinju već godinama obmanjuje građane o rješavanju pitanja vodosnabdijevanja, prodavajući im predizbornu maglo, dok iz slavina teče voda koja nije za piće, poručuju iz Opštinskog odbora SNSD-a Nevesinje.

snsd-logo

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Iz godine u godinu vlasti Nevesinja obmanjuju narod Nevesinja da će krenuti u realizaciju jednog od najbitnijih projekata za mještane Nevesinja - projekat vodosnadbijevanja.

Nekako se uvijek ta priča pronese pred jedne, druge, treće i svake iduće izbore, a munjevitom brzinom zaboravi poslije, uz izgovor da je projektna dokumentacija u izradi i da se radi na pronalaženju sredstava.

Da Nevesinje dobije vodu iz Udbine potrebno je malo truda lokalnih vlasti ali ni to malo Nevesinje ne može da vidi. To malo njima je velki teret pa se godinama kane i nikako da nakane da preuzmu odgovornost i uhvate u koštac sa ozbiljnim zadatkom.

Bez obzira na to što su odbornici Skupštine opštine Nevesinje na nekom od zasjedanja u 2014. godini izglasali prijedlog vladajućih o kreditnom zaduženju od 400.000 KM za unapređenje vodovoda Nevesinje, kvalitet vode se nije promijeniio, a ispalo je da pričom o vodosnadbijevanju žele samo održati socijalni mir stanovništva.

Na prijedlog opozicionog SNSD-a da sredstva od 400.000 KM ulože u vodovod „Udbina“ vladajući na čelu sa SDS-om su ostali nijemi, vjerovatno se vodili onom „bolje je odvesti cijevi do pojedinih prigratskih naselja i sela" jer tako bar trenutno, a njima je bitno to trenutno, dobijaju pažnju i nadu mještana, da će eto nekad dobiti vodu u svoj kraj.

Projektom Vlade Republike Srpske “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske“ planirano je ulaganje 100 miliona evra u lokalne zajednice širom Republike Srpske,od čega je 50 miliona kreditnog zaduženja, 35 odsto sredstva grantova, a 15 odsto sredstva lokalnih zajednica.

Projektom Vlade lokalne zajednice su bile dužne pripremiti projektnu dokumentaciju. Do sada su ugovor sa Vladom potpisale 22 opštine, a projekat je u fazi realizacije u 16 opština. U šest opština se izvođači uvode u posao, a sedam opština treba da potpišu ugovor, dok se u Nevesinju nije maklo sa mrtve tačke.

Nevesinjske vlasti nisu bile u stanju da pripreme ni projektnu dokumentaciju pa kako onda očekivati drugu i treću fazu realizacije.

Često čujemo da se radi studija izvodljivosti projekta vodovod i kanalizacija opštine Nevesinje. Često se prezentuju razni planovi ali vidljivo se ne pomjeramo. Vidljivo stojimo i slušamo kako će tobože vodu imati svako selo u opštini Nevesinje.

Da je opština ozbiljan saradnik planom za narednu godinu u budžetu bi izdvojili sredstva za sufinansiranje projekta vodosnadbijevanja. Međutim to se ne dešava.

Prioritet daju povećanju plata i dodataka na plate među kojima su honorari i jubilarne nagrade, a projekat vodovoda ostavljaju po strani.

Evo i prije nekoliko dana u opštini Nevesinje je predstavljen projekat unapređenja vodosnadbijevanja Nevesinja. Kako Radio Nevesinje prenosi i funkcioneri opštine i stručna lica iz sarajevskog Instituta za hidrotehniku konstatovali su da je vodosnadbijevanje bitan projekat za Nevesinje i kroz objašnjenje šta projekat podrazumijeva svi su izrazili volju i želju da se projekat i realizuje ali niko nije spomenuo kako i kada.

Kao i mnogo puta do sada studijom izvodljivosti, opravdanosti i stručnim mišljenjima javnost Nevesinja pokušavaju obmanuti.

Narod Nevesinja želi da čuje tačnu i jasnu informaciju kada i šta će da se radi, konkretno kada ćemo dobiti ispravnu vodu za piće. Kada ćemo prestati gutat iizbornu maglu koja pred svake izbore donese i poslije izbora odnese priču o vodovodu kao da nikada nije pričana.

Tako je prilikom otvaranja fabrike Svislajon Nevesinje opštinsko rukovodstvo forsiralo priču da će ubrzati postupak rješavanja pitanja vodosnadbijevanja Nevesinja, čime bi fabrika bila obezbijeđena sa ispravnom vodom neophodnom za liniju soka, a mještani Nevesinja dobili ispravnu vodu zapiće.

Danas svi vide da se lokalna zajednica poigrala sa projektom i tako dovela u pitanje opstanak jedne fabrike koja zapošljava oko sedamdeset radnika i od koje se hrani oko sedamdeset porodica.

Tako Nevesinjci i danas po vodu idu na svakako diskutabilna izvorišta, rizikujući zdravlje svojedjece. Zašto diskutabilna? Zato što je na najbrutalniji način opština Nevesinje riješila javnu gradsku deponiju, tu u Bišini iznad gradskog jezgra od koje do pojedinih izvorišta ima svega kilometar udaljenosti.

Vodeći opštinu nedomaćinski dvadeset godina bez prestanka, stiče se utisak da je bolje gledati u daljinu kako su stvari dobre, sjajne i bajne nego trošiti vrijeme i biti odan snovima koje sanjaju svi mladi, idejama koje imaju svi normalni i željama svih nas, željama da se nešto radi i pomjera sa mrtve tačke.

Vodovod koga nemamo je najsvjetliji primjer koji osvjetljava obraz onih koji su ga koristili za dugogodišnju manipulaciju. Žalimo što je zaboravljena riječ, a cijenjen nemar i nerad. No dobro, sa vodom ili bez nje Nevesinje će da živi u nadi za bolje sutra.