Trebinje će 5. marta ove godine biti domaćin prvog bazara pod nazivom "Očima kreativaca", koji će okupiti preko 25 izlagača iz cijele Hercegovine, a sve u organizaciji Trebinjke Jasminke Jasne Kumro.

bazar trebinje jasna kumro

Na bazaru, koji će biti u Dučićevoj ulici u centru grada, biće izložena radinost žena iz Trebinja, Gacka i Bileće, a zainteresovani će moći da kupe autentične proizvode, koji se ne mogu naći po prodavnicama i super marketima.

"Htjela sam da ujedinim sve kreativne žene da dođu na jedno mjesto, predstave se ljudima, pokažu šta mogu i pošalju poruku da se kreativnost i ručni rad trebaju cijeniti", kazala je Kumro, dodajući da mnogi bježe od kupovine autentičnog ručnog rada, kupujići za nekoliko maraka jeftinije proizvode po lokalnim prodavnicama.

Na ideju je, kako kaže, došla obilazeći sajmove i bazare po regionu i BiH. Želja joj je bila da ono što je vidjela pokuša da organizuje i u Trebinju.

"I onda dolazim na ideju da okupim kreativce Trebinja, jer znam da se veliki broj žena bavi rukotvorinama, praveći prelijepe radove. Izložićemo pletene proizvode, modno šivenje, dekupaž, radove koji su nacrtani na staklu, ukrasne čestitke, domaće likere, sapune, svijeće", napominje Kumro.

S druge strane, veliko joj je zadovoljstvo što je okupila veliki broj kreativaca koji će se predstaviti kako građanima Trebinja, tako i komšijama iz Dubrovnika i Herceg-Novog.

"Pozvala sam i našeg sugrađanina Marka Spaića da nam bude gost na bazaru i da donese svoje rukotvorine. Dogovor je da mu svaka od učesnica bazara da po jedan urađeni predmet, koji će on da stavi na svoju tezgu, a sav prihod uzme za svoje liječenje", istakla je Kumro, dodajući da je iz tog razloga bazar ima i humanitarni karakter.

Prema Jasninim riječima, u ljetnjem periodu ima namjeru organizuje još jedan bazar, kada u gradu na Trebišnjici budu došli i turisti, kako bi i oni imali priliku da kupe proizvode nastale u kućnoj radinosti.

Organizovanje bazara pomogla je Privredna komora Republike Srpske - Trebinje, lokalna zajednica i Dom mladih.