Sporazumom o saradnji koji je potpisan prošle godine između Kulturnog centra Trebinje i Umjetničke galerije BiH, rezultirao je večerašnjom izložbom pod nazivom "Prostor Oblik" u galeriji Doma kulture.

Izlozba prostor oblik trebinje

Na izložbi je zastupljeno devet umjetnika sa prostora BiH sa 40 radova skulptura i slika rađenih u tehnikama ulje na platnu, grafika, kombinovana tehnika, akril.

"Na ovoj izložbi svaki autor ima svoju autentičnu likovnu vrijednost i zato je zanimljiva kao pojava koja je donijela moderno u likovnu umjetnost BiH", kaže Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH.

On pojašnjava da je izložba jedna od najznačajnijih kolekcija Umjetničke galerije BiH, a riječ je o grupi "Prostor Oblik", koja je djelovala 70-ih godina i koja je unijela revoluciju na likovnu scenu tog doba.

"Do tada je u velikoj mjeri na likovnoj sceni vladao socrealizam - mimetrička umjetnost i umjetnost u kojoj je slika trebala nešto da predstavlja", dodaje Krsmanović.

U drugoj polovini 20. vijeka pojavila se grupa mlađih autora kao što su Radoslav Tadić, Mustafa Skopljak, Edin Numankadić zajedno sa grupom ljudi srednjih godina - Ljubomirom Perčinlićem, Bekirom Misirlićem i Nikolom Nirićem, a koje je predvodio doajen Vojo Dimitrijević.

"Tako je napravljena grupa u kojoj su rekli 'slika ne treba ništa da predstavlja. Slika može da bude sam znak po sebi, kao balet, arhitektura - da ne imitira stvarnost, ne podražava je, već ima vrijednost po sebi'", istakao je Krsmanović.

Izlozba prostor oblik trebinje

Ti umjetnici su unijeli ono što se u naše vrijeme zove 'savremena umjetnost'. Ova izložba je istorijski dragocjena, jer je nastala u vremenu, kada je cijela tadašnja Jugoslavija revolucionisala odnose, posebno BiH za koju se govorilo da nema slobodu stvaranja, napominje Krsmanović.

"To je bila eksplozija u svim oblastima umjetnosti - likovnoj, filmskoj, televizijskoj, do onoga što je kulminiralo sa sarajevskom pop i rok školom", dodaje Krsmanović.

Organizatori izložbe, koja je do sada organizovana Lihtenštajnu, Njemačkoj, Austriji su Kulturni centar Trebinje, Umjetnička galerija BiH i Akademija likovnih um jetnosti u Trebinju.

Izložba je otvorena u narednih dvadesetak dana.

Izlozba prostor oblik trebinje