Crna Gora i Hrvatska prijateljski će riješiti pitanje poluostrva Prevlaka, poručili su crnogorski i hrvatski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić i Miro Kovač, ističući da će, ako ne bude saglasnosti, to pitanje biti proslijeđeno međunarodnim instancama.

prevlaka

Lukšić je, nakon sastanka sa Kovačem u Podgorici, rekao da su se saglasili da je važno da se o pitanju razgraničenja razgovara otvoreno, konstruktivno i u prijateljskoj atmosferi.

On je naveo da vjeruje da će obje strane biti spremne da prihvate ono što bude najpragmatičnije.

"Ako možemo to pitanje riješiti bilateralnom komunikacijom, sjajno, ukoliko stavovi budu nedovoljno podudarni, dogovorićemo se na koji način da se to pokrene na međunarodnim instancama", poručio je Lukšić, objašnjavajući da je suština da je i to prijateljski vid rješenja.

Kovač je rekao da će uvijek naglašavati ono što je pozitivno u odnosima Hrvatske i Crne Gore.

"To što još nismo utvrdili granicu nije ništa neobično, ima dosta država na svijetu koje nisu utvrdile svoje granice, ali normalno koegzistiraju, kohabitiraju, što je slučaj i Hrvatske i Crne Gore", naveo je Kovač.

On je najavio da će se uskoro o tom pitanju razgovarati u okviru bilateralnih političkih konsultacija.

"Pokušaćemo utvrditi granicu bilaterno, razgovorima, pregovorima, dgovorima, ako ne uspijemo, naći ćemo rješenja na međunarodnim instancama. Najvažnije je da imamo dobru volju da u interesu građana rješavamo probleme, a da građani ne trpe zbog neutvrđenosti granice", objasnio je Kovač.