Narodna biblioteka u Trebinju večeras je bila mjesto gdje je priređena književna veče na kojoj su predstavljeni romani "Ljubav u malom gradu" Ljiljane Rašević Vidojević iz Foče i knjiga poezije "Tajna svirale" pjesnika iz našeg grada Mirka Jakšića.

Knjizevno vece trebinje

Ljiljanin roman prikazuje širu socijalnu panoramu, živote i ljudske sudbine u poslijeratnom vremenu tranzicije i u maloj sredini, kada su velike fabrike prestale sa radom – jedni ostali bez zaposlenja, a drugi počeli da stiču bogatstva.

"Ovo je roman o međuljudskim odnosima, dobru i zlu čovjeka, iskrenom prijateljstvu i onom koji to nije, vjeri u Boga i sumnjama u njegovo postojanje", kazala je Rašević-Vidojević.

Novica Telebak, urednik izdavačke djelatnosti Književne zajednice "Jovan Dučić", rekao je da oba autora nose veliki dar koji kroz stvaranje žele da podijele sa drugima.

"Posebno je neobična pojava Mirka Jakšića koji je još 1969. godine proglašen nadom mladih pjesnika Jugoslavije“, a prvu knjigu poezije objavio tek 2000. godine, upravo u izdanju Književne zajednice 'Jovan Dučić'", kazao je Telebak, dodajući da mu je Jakšić kazao da ima devet knjiga u rukopisu, a da je njegova večeras predstavljena zbirka poezije "Tajne svirala" čekala 12 godina na izdavača, jer nije imao sredstava za štampanje.

Pjesnik Mirko Jakšić rekao je da pola vijeka stvara i da čitavog života piše jednu pjesmu, u kojoj zapisuje ono što izlazi iz čovjeka kao reakcija duše na događaje, prostor i vrijeme u kojem živimo, zbog čega je u njegovim poetskim promišljanjima manje ljubavi, a više odjeka naše grube stvarnosti.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Etno grupa „Zahumlje“.