U Eparhijskom domu u Trebinju večeras je priređena promocija knjige "Pravoslavni srpski kalendar", profesora srpskog jezika Slobodana M. Čurovića iz Podgorice. Knjiga se sastoji od 11 poglavlja i ona u suštini sabira istoriju, događaje kroz koju je prolazio srpski narod.

pravoslavni srpski kalendar knjiga promocija trebinje

Profesor Čurović sakupljao je građu pet godina dok knjiga nije objavljena, a njena promocija bila je na Sajmu knjiga u Beogradu. Sastoji se od 500 stranica i kako sam autor kaže ona je odbrana svetog pisma ćirilice i srpskog jezika.

Prema riječima pjesnika Hadži Radovana Radovića, koji je istakao da je u ovoj knjizi sve dokumentovano kroz svjedočenja, kazivanja, papir, događaje, i da je u njoj sabrano sve od vladara, vladika, razapetih mučenika do pjesnika.

"Svi oni koji su na stranicama ove knjige zaslužili su besmrtnost, da ih pominjemo i mislim da mi je bio dug da se ovim ljudima odužim barem pamćenjem, kroz ovu knjigu", kazao je Radović.

On kaže da je ova knjiga podsjetnik ne samo za mlade koji su se izgubili, nego je i poučna za sve one koji žele da znaju ko su i šta su.

"Ona je kao molitvenik i svako od nas trebao bi je imati kao podsjetnik i molitvenik čulo se večeras prilikom promocije knjige", pojasnio je Radović, dodajući da "Pravoslavni srpski kalendar" i knjiga koja govori da se ne sramimo svoje prošlosti, već da budemo ponosni na nju.

Knjiga ima oko 310 izvora i naišla je na zapažen uspjeh ne samo u Beogradu, već i u Crnoj Gori, a ovo je njena prva promocija u Republici Srpskoj.

U programu je učestvovao i dramski umjetnik Gojko Burzanović, koji je govorio Njegoševe stihove, a domaćin je bio sekretar SPKD "Prosvjeta" Rajko Tanasijević.

Promociju su organizovali SPKD "Prosvjeta", gradski odbor Trebinje i Srpsko udruženje "Ćirilica".

pravoslavni srpski kalendar knjiga promocija trebinje