Stanovi u Trebinju su skuplji nego u Banjaluci, a uprkos tome prodaja nekretnina na jugu Srpske raste, pa među kupcima ima i veliki broj stranaca, čak i iz Južne Afrike, piše Glas Srpske.

trebinje

Oni koji odluče da kupe stan u Banjaluci moraće da izdvoje od 1.300 do 2.200 KM po kvadratu, dok u Trebinju neće moći da nađu jeftiniji kvadrat od 1.650 maraka. Zahvaljujući razvoju turizma i blizini mora, Trebinje je primamljivo za život sve većem broju ljudi, dok prodaja stanova u drugim dijelovima Srpske opada.

Godina izgradnje, spratnost i lokacija samo su neki od faktora koji bitno utiču na cijenu stana. Najveća potražnja vlada za jednosobnim stanovima i garsonjerama.

Vlasnik Agencije za nekretnine "Tviko" u Trebinju Vaso Milić ističe da su cijene stanova u proteklih 12 mjeseci porasle za 10 odsto i dodaje da je ogromna potražnja za garsonjerama i stanovima malih kvadratura, kojih nema na tržištu.

- Cijena stanova po metru kvadratnom je od 1.650 do 2.200 u Bregovima i gotovo sve unaprijed bude prodato - rekao je Milić za Glas Srpske. Istakao je da je u toku gradnja oko 500 stanova na lokacijama Luč i Bregovi i da su svi manji stanovi već kupljeni.

Prema njegovim riječima u Trebinju stanove kupuju ljudi iz cijele Evrope, a nekoliko dana prije našeg razgovora dva veća stana Milić je prodao ljudima iz Južne Afrike, koji namjeravaju da odmor provode u Hercegovini.

Građevinsko zemljište

U agencijama za nekretnine ističu da u posljednje vrijeme izuzetno dobro ide prodaja građevinskog zemljišta.

Vlasnik agencije "Tviko" iz Trebinja Vaso Milić kaže da je velika potražnja za zemljištem uz putni pravac Trebinje - Herceg Novi u mjestu Tuli, gdje je kvadrat građevinskog zemljišta od 30 do 50 maraka. Prema njegovim riječima, kad vodovod bude završen na ovom području, očekuje se da će cijena rasti i do 100 maraka.
- Cijena građevinskog zemljišta po metru kvadratnom u gradskoj zoni Trebinja je od 320 do 400 maraka - istakao je Milić.

CIJENE

Trebinje 1.650 - 2.200

Banjaluka 1.300 - 2.200

Prijedor 900 - 1.100

Bijeljina 1.100 - 1.800

Doboj 1.500 - 1.650