Izložbom "Male priče iz Velikog rata", koja je otvorena u galeriji Kulturnog centra u Trebinju, nastavljeno je obilježavanja jubileja od 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Male stvari u velikom ratu izlozba trebinje

Na izložbi, na 25 panela, prikazane su fotografije, autobiografski spisi, dnevnici i ostali dokumentovani materijal koji je od istorijskog značaja, a u okviru projekta "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata".

Večerašnja izložba, zapravo, govori o običnim ljudima, ratnom srpskom seljaku koji je iznio ovaj strahoviti rat i na kraju izvojevao i pobjedu.

Ova izložba posebno je značajna za njene organizatore - Srpsko udruženje "Ćirilica" i SPKD "Prosvjeta", jer su njihovi članovi poštovaoci istorije i kulture srpskog naroda, posebno događaja kao što je Prvi svjetski rat.

"Ova udruženja se trude da ovakvim izložbama doprinesu razvijanju svijesti našeg naroda o značaju očuvanja predanja, istorijskih tekovina, pisma i nasljeđa", napominju u pomenutim udruženjima.

Prema riječima Rajka Tanasijevića, sekretara trebinjskog odbora SPKD "Prosvjeta", Savez srpskih potomaka pokrenuo projekat "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata", koji je blagoslovio patrijarh srpski Irinej.

"Do 2018. godine organizovaćemo još izložbi na temu Velikog rata, kada će se prirediti i završna izložba", istakao je Tanasijević.

U ove aktivnosti uključen je i Muzej Hercegovine u Trebinju, u kojem su u ranijem periodu priređene slične  izložbe na temu Velikog rata.

Male stvari u velikom ratu izlozba trebinje "Na ovim slikama mogu se vidjeti sve strahote Prvog svjetskog rata, a organizovanjem izložbe čuva se sjećanje na naše potomke koji su žrtvovali svoje živote za slobodu", rekao je Zoran Mijanović, viši kustos Muzeja Hercegovine.

Izložba je do sada prikazana u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu i Gacku.

Pored pomenutih udruženja, organizovanje izložbe pomogao je Kulturni centar Trebinje.

Izložba je otvorena do 19. februara.