U Kulturnom centru u Trebinju večeras je priređena promocija knjige "Ćirilica i latinogorica", autora Veselina Matovića i časopisa za srpski jezik, književnost i kulturu "Slovo".

knjiga cirilica i latinogorica trebinje

Večeras predstavljena knjiga je, kako se čulo na promociji, uspomena na žrtvu 14 učitelja iz Bjelopavlića, koji 1916. godine u Crnoj Gori nisu pristali da se srpski jezik koji su do tada predavali i ćirilica - zvanično pismo i za koju su smatrali da predstavlja aortu srpskog rodoljublja, zamijene latinicom i da se iz programa izbace junačke, patriotske pjesme i srpska istorija. Pored toga, u knjizi je opisano i slično "stradanje" 27 profesora različitih struka, 2004. godine, kada su stali u odbranu kao i njihovi preci i tom prilikom ostali bez posla.

Među tim profesorima, 2004. godine, bio je i autor predstavljene knjige Veselin Matović i njegova supruga Radmila. Nedugo zatim iz školskog programa isključeni su Sveti Sava, preko 40 književnika iz Srbije - Jova Jovanović Zmaj, Milutin Uskovović, Vuk Karadžić, dok je Njegoš prikazan kao romantičar.

"Nešto postoji u našem narodu što je teško objašnjivo, jer se lako povodimo za tuđinom, prihvatamo tuđe, a svoje ne umijemo da vidimo i branimo. Nikad nećemo da shvatimo jednu stvar - da nam je najvažnije ono što nam tuđin napada, jer on bolje znao od nas šta je nama važno", kazao je Matović.

U drugom dijelu večeri predstavljen je časopis"Slovo", koji izlazi četiri puta godišnje, a izdaje ga Aktiv profesora srpskog jezika i književnosti iz Nikšića.

Smisao postojanja ovog časopisa je čuvanje imena srpskog jezika, a time i čuvanje duhovnog i kulturnog nasljeđa stvorenog na tom jeziku, u okolnostima pokušaja njegovog preimenovanja i marginalizacije, odnosno isključivanja iz obrazovnog sistema u Crnoj Gori, kao i podsticanje i afirmacija autora koji njeguju srpski jezički i kulturni identitet u Crnoj Gori.

"Časopis Slovo namijenjen je svim građanima Crne Gore koji njeguju svoj srpski jezički, kulturni, duhovni i nacionalni identitet, ali i svim Srbima i svima koji govore i pišu srpskim jezikom, na svekolikom srpskom govornom području, zainteresovanim za čuvanje i njegovanje onih vrijednosti zbog kojih on postoji i koje afirmiše na svojim stranicama", naveli su večerašnji gosti promocije u Trebinju.

Tokom promocije, na kojoj su govorili dr Momo Vukasović, prof. dr Drago Perović, Milutin Mićović, Miodrag Šujo Todorović, Baćko Milačić, Veselin Matović, mr Milovan Rosić i prof. dr Radoslav Milošević,  prisutnim su podijeljene i "Srpske novine".

Organizatori promocije bili su Udruženja književnika Srpske, književna zadruga Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore i aktiva profesora srpskog jezika Nikšić.

knjiga cirilica i latinogorica trebinje