Porodica Vukoje danas je, povodom Svetog Trifuna - zaštitnika vinogradara, obavila tradicionalno orezivanje prvih čokota vinove loze u Carskim vinogradima u Ušču kod Trebinja.

rezidba zarski vinogradi

Čokote vinove loze, čiji će plodovi biti upotrijebljeni u pravljenje najboljih vina koje daje ovo podneblje, orezali su najmlađi članovi porodice Vukoje uz pomoć Radovana i Zorana Vukoja.

"Očekujemo od berbe 2016. godine da nam u najmanju ruku bude uspješna kao berba 2015., koja se smatra kao jedna od najuspješnijih", kazao je Radovan Vukoje, podsjećajući da se u Carskim vinogradima berba odvija po 122. put.

Iz ovih vinograda proizvodi se i "carsko vino" - najslavnije vino Podruma "Vukoje", koje je ovu vinariju, kao i čitavo BH vinarstvo proslavilo na tri kontinenta. Prepoznatljivi su i kao rijetka vinarija koja vina proizvodi od grožđa iz svojih vinograda.

"Zbog povoljnih vremenskih uslova godina je vrlo rano krenula sa poslovima u vinogradima, pa je u Zasad polju već završena rezidba", napomenuo je Vukoje, dodajući da su prethodne godine prve plodove dali dubrovačka malvazija i tamjanika, dok je, s druge strane, napravljeno 150.000 boca vina sa 30 hektara vinograda.

Iz Podruma "Vukoje" najavili su da u 2016. godini očekuju i degustacije vina u zemljama Azije i Amerike.

Čokote Carskih vinograda prethodno je blagoslovio otac Dražen Tupanjanin, poželivši dobar rod na radost svih ljudi, a svima koji se trude i rade u vinogradima radost i blagoslov Gospoda Boga.

rezidba zarski vinogradi