Gradu Trebinju zabranjeno je raspolaganje imovinom na području nekadašnje kasarne "Vojvoda Luka Vukalović", koja je gradu dodijeljena kao neperspektivna vojna imovina, odluka je koju je 9. februara donio Okružni privredni sud u Trebinju po zahtjevu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

vucurevic slavko

Tim povodom gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević danas je sazvao vanrednu konferenciju za novinare trebinjskog Saveza za promjene, na kojoj je, između ostalog, istakao da se ovom odlukom nadležnog suda blokiraju svi najavljeni projekti investitora u Zasad polju, podsjećajući da je na tom području trebalo da se grade dva hotela, sportski objekti, stambena gradnja, palata pravde...

Kako je rekao Vučurević, ovo će biti i razlog zakazivanja vanredne sjednice lokalnog parlamenta u ponedjeljak, 15. februara, na koju će biti pozvani visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, predstavnici EZHiP.

Prema njegovim riječima, odluka suda je klasično pravno nasilje i organizovano zločinačko djelovanje protiv građana Trebinja.

„Kada smo objelodanili da se za gradnju na ovom prostoru interesuju brojni investitori, koji su trebali da ulože deset do 12 miliona evra, Okružni privredni sud po navodnom zahtjevu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske donosi rješenje o zabrani raspolaganja tom imovinom. Ovo je mračan prostor, mračnih antitrebinjskih i antihercegovačkih snaga", kazao je Vučurević, dodajući da nije slučajno što je odluka Okružnog suda donesena 9. februara, kada je u Trebinju bio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Gradonačelnik Trebinja je pojasnio da se zahtjev Eparhije odnosi na raniji zaključak Vlade Srpske da se dio zemljišta pomenute neperspektivne vojne imovine ustupi bez naknade Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

"Ovaj zaključak nije bio u skladu sa zakonom zbog čega nije ni proveden u nadležnim institucijama", kategoričan je Vučurević, pitajući se zbog čega, ako se već ustupa bez naknade, zaključan nije proveden od strane nadležnih ministarstva, Republičke geodetske uprave i Direkcije za imovinu,m a zatim i dajući odgovor da je to iz razloga je zakon definiše da ni Republika, ni Grad bez javne licitacije i naknade imovinu u javnoj svojini ne mogu predati drugom pravnom ili fizičkom licu.

On je napomenuo da je rješenje Okružnog privrednog suda doneseno, a da Gradu nije omogućeno da se izjasni po ovom pitanju.

OKRUŽNI PRIVREDNI SUD - Rješenje je privremeno

Prema riječima Smaila Begovića, predsjednika Okružnog privrednog suda u Trebinje, rješenje o obustavi raspolaganjem neperspektivne vojne imovine u bivšoj kasarni "Vojvoda Luka Vukalović" je privremeno, dodajući da grad odluku može da ospori ulaganjem žalbe do 15. februara, nakon čega će uslijediti ročište.