"Trebinjska savremena umjetnička scena" - naziv je izložbe koja je večeras priređena u Kulturnom centru Beograda - Galeriji "Podroom", na kojoj su predstavljeni radovi osam umjetnika iz našeg grada.

Trebinjska savremena umjetnicka scena izlozba beograd

Savremena umjetnička scena Trebinja je scena u nastajanju s obzirom na to da sagledava iz perspektive umjetničkog pogleda na obrazac savremenosti, a izlaže i prezentuje van lokalnog konteksta, kaže Igor Bošnjak, docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, koji se beogradskoj publici predstavio sa dva video rada.

"Pokušali smo kroz različite medijske pristupe da prikažemo jednu našu zajedničku priču unutar jednog stvaralačkog procesa koji se odvija u nama - individuama", kazao je Bošnjak, dodajući da je šest izlagača angažovano na trebinjskoj Akademiji, pa se iz toga razloga može vidjeti i pedagoški proces u samim radovima.

On je istakao da je do saradnje trebinjskih umjetnika došlo neposrednim dijalogom, dok je izložba rezultat svesrdne pomoći Kulturnog centra u Trebinju, ALU i Kulturnog centra grada Beograda.

Na večerašnjoj izložbi sa dva rada predstavio se i Miljan Vuković, umjetnički direktor Kulturnog centra u Trebinju, koji je, uz Dejana Bodirogu - direktora te ustanove, jedan od glavnih inicijatora otvaranja prve umjetničke Galerije u našem gradu.

Trebinjska savremena umjetnicka scena izlozba beograd (4)

"Ova dva rada su dio jednog procesa koji traje već duže vrijeme i ja sam to nazvao 'slikarstvo unutrašnje nužnosti' i radi se o ispitivanju duhovnog sadržaja koji se nalazi u meni i pretakanje tog sadržaja kroz određene nosioce koje sam nalazio u ateljeu", kaže Vuković, dodajući da je sam odabir tih nosilaca ponekad svjestan, a nekad nesvjestan - polusvjestan, posebno u načinu nanošenja boje, odabira materijala, vrste boje.

Vuković napominje da tek u završnoj fazi nastanka umjetničkog rada kontroliše sliku i učini je likovno čitljivom, pa se može reći da ona predstavlja samo jednu vrstu energetskog zapisa koji se potrefio sa njegovim unutrašnjim sadržajem.

Prema riječima Dejana Bodiroge, direktora "Kultunog centra u Trebinju", izložba u Knez Mihailovoj ulici, samo je početak saradnje sa Kulturnim centrom grada Beograda.

"Očekujemo da se uskoro Kulturni centar srpske prestonice predstavi trebinjskoj publici", rekao je Bodiroga.
Mnogobrojna publika koja je posjetila izložbu imala je samo riječi hvale za radove trebinjskih umjetnika. Podrška je stigla i od Udruženja Trebinjaca Jovan Dučić u Beogradu, a svoje oduševljenje nije krio ni Ivan Grlić, umjetnički fotograf.

"Prvi utisci su totalno različite poetike različitih umjetnika generacijski. To se sve negde na njihovim radovima vidi. Svideo mi se video rad i diptih grafika, kao i radovi Miljana Vukovića", kazao je Grlić.

Na izložbi su predstavljeni radovi Anke Gardašević, Igora Bošnjaka, Miljana Vukovića, Marka Musovića, Nade Arnaut, Ratka Vučinića, Sretena Milatovića i Taida Jašarevića.

Izložba će biti otvorena do 5. marta 2016. godine.

Trebinjska savremena umjetnicka scena izlozba beograd Trebinjska savremena umjetnicka scena izlozba beograd