Režiser Emir Kusturica krenuo je sa snimanjem završnih scena svog filma "Na mliječnom putu" u Andrićgradu, a među učesnicima je i 25 članova Ansambla narodnih igara "Jovan Dučić" iz Trebinja, kao i još nekoliko statista koje je slavni režiser anagažovao još dok se snimalo u Trebinju.

ani jovan ducic kusturica

Nebojša Ratković, vođa ANI "Jovan Dučić", kaže da snimaju scene završnice rata, u kojima se u znak slavlja uhvatilo veliko narodno kolo, u kome igraju članovi ovog ansambla, s tim da jedni igraju u nošnjama, drugi u vojnim uniformama, treći u civilnoj odjeći, a s njima su i srpski glumci Miki Manojlović i Sloboda Mićalović, dok Moniku zasad mijenja dublerka.

"Ovo je, u stvari, nastavak snimanja scena koje smo mi još u selu Uvjeća, kod Trebinja, započeli, samo što ovdje snimamo u ambijentu Filmskog studija koji je Kusturica sagradio u Andrićgradu površine oko dunum i po, gdje je u potpunosti prenesen ambijent Uvjeće, s kamenim kućama i kamenim kaldrmama", kaže Ratković, prezadovoljan dosadašnjim radom s Kusturicom.

Kaže da je i slavni režiser očigledno zadovoljan njihovim radom, jer je, umjesto dva dana, produžio snimanje s trebinjskim igračima na četiri dana.

Ansambl "Jovan Dučić" je u Andrićgradu nastavio koreografiju master kola koju su započeli u Trebinju, ali izvode i još jednu koreografiju.

"Za vikend nam je Kusturica dao muziku čuvene italijanske 'Tarantele', na koju sam ja za sat vremena napravio novu koreografiju i igrači su je odmah veoma dobro zaigrali, što je, čini mi se, oduševilo profesora", objašnjava Ratković.
Za potrebe snimanja filma s njima je angažovana i jedna go go plesačica, kao i još nekoliko prepoznatljivi Trebinjaca, koji su snimali i u Uvjeći. Snimanje u Andrićgradu je planirano za kraj februara.