U izdanju Udruženja ljubitelja stripa RS “Deveta dimenzija” pojavio se strip-album “Sarajevski atentat” sa 16 stripova na temu atentata i Prvog svjetskog rata, od čega 15 premijernih!

Strip sarajevski atentat

Strip-album ima tvrde korice i ukupno 146 stranica A4 formata crnobijelih i kolor stripova, plus nekoliko istorijskih tekstova u vezi s temom kojom se bave ovi stripovi.

Atenatat na Franca Ferdinanda, sudbina članova “Mlade Bosne”, ratni put srpske vojske u periodu 1914-1918. godine, tragično povlačenje vojske kroz Albaniju i borbe na Solunskom frontu, stradanje srpskih civila tokom okupacije i još mnogo toga u vezi sa istorijskim periodom Velikog rata, kroz viđenje strip-autora iz Republike Srpske i Srbije, dobili su potpuno novu umjetničku dimenziju.

U izradi albuma učestvovali su Dr Nele Karajlić, Vladimir Aleksić, Željko Pahek, Marko Stojanović, Milorad Vicanović Maza, Miodrag Milanović, Stevo Maslek, Dragan Pavasović, Spasoje Kulauzov, Vlastimir Mandić, Nenad Cvitičanin, Zoran Pejić, Desimir Miljić, Jovan Bratić, Dejan Šijuk, Milan Mladić, Radovan Subić, Daniel Kuzman, Milan Drča, Mijat Mijatović, Zlatibor Stanković, Danko Dikić, Nikola Matković i Predrag Ikonić.
Naslovnu stranu uradio je poznati srpski strip-umjetnik i režiser Aleksa Gajić.

Strip-album “Sarajevski atentat”, koji je nedavno objavilo Udruženje ljubitelja stripa RS “Deveta dimenzija”, privukao je veliku pažnju čitalaca u Srpskoj i Srbiji, a uskoro bi trebalo da bude preveden na francuski jezik.

Ovaj strip-album jeste nastojanje da se na dostojanstven, neobičan način, a sve zasnovano na istorijskim činjenicama, prikaže Sarajevski atentat i ne dozvoli skrnavljenje istine i oduzimanje zasluga “Mladoj Bosni” i Gavrilu Principu. U tom smjeru, strip-crtači, naši prijatelji istoričari i javne ličnosti su iz svog ugla dali skromni doprinos, a na nama je da ovaj strip dalje predstavljamo – kaže Zoran Pejić, strip-crtač i predsjednik “Devete dimenzije”.

On dodaje da je interesovanje francuskih izdavača potvrda da su uradili kvalitetan posao i objašnjava zašto su izabrali baš ovu tematiku.

Francuzi su veliki poštovaoci stripa. Kod njih je strip ravan književnom djelu i mi ćemo prevodom na francuski, ali i ostale jezike, nastojati da svijetu prenesemo značaj Sarajevskog atentata, odnosno pokazaćemo da Srbi poznaju istoriju, da su se borili za slobodu i dali veliki doprinos pobjedi saveznika u Prvom svjetskom ratu. Ponoviću, ideja za priređivanje „Sarajevskog atentata” je upravo i nastala nakon praćenja obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata u medijima, kada su mnogi pokušali da omalovaže značaj ovog događaja – kaže Pejić.

Uz podatak da će svakoj biblioteci i nekim školama u RS biti dostavljen primjerak ovog stripa, Pejić ističe da se ovo ilustrovano djelo, čije je objavljivanje podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, može nazvati patriotskim.

S ponosom smo ga radili i biće nam drago da to pročita što više ljudi, posebno mladih – naglašava naš sagovornik.

Strip sarajevski atentat

Jovan Bratić, strip-crtač iz Nevesinja, kaže da je ovaj album pravo osvježenje na domaćoj strip-sceni.

– To je istovremeno pokazatelj da “Deveta dimenzija” dobro radi i da je, pored periodičnog objavljivanja strip-magazina “Parabellum”, spremno da se uhvati u koštac i s ovakvim zahtjevnim izdavačkim poduhvatima. Uspjeli su da okupe respektabilan broj strip-crtača oko teme koja je sama po sebi velika i kompleksna, a nedovoljno iskorišćena, i kroz strip i filmsku umjetnost, imajući u vidu okolnosti, dramatiku dešavanja, poražavajuće posljedice i slobodarsku borbu za čast i dostojanstvo tokom tih teških ratnih zbivanja – objašnjava Bratić.

On je svojom strip-pričom “Krv na ognjištu” opisao djelić atmosfere iz tih teških dana za Srbiju i srpski narod, te apostrofirao stradanje vojske i civila koji su preživljavali lične i kolektivne drame u danima beznađa i apokalipse.

Ideju sam pronašao u poznatoj epskoj pjesmi “Pod stoljetnim maslinama” iz koje sam izvukao tematski okvir, a zatim napravio scenario i realizovao crteže. Mislim da je našoj javnosti potrebno više izdavačkih poduhvata o bitnim događajima iz prošlosti – ističe Bratić.