U ovoj godini nastaviće se sa izgradnjom Hidroelektrane "Dabar", rekonstrukcije više škola u Hercegovini, izgradnje dijaliznog centra pri Bolnici Trebinje, muzeja ikona na Crkvini, rekonstrukcije puta Ljubinje-Trebinje i Foča-Tjentište, kazao je danas u Trebinju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Milorad Dodik

On je istakao da se završava izbor izvođača radova za izgradnju tunela od Nevesinja do Dabarskog polja,za projekat HE "Dabar", vrijednog 115 miliona KM, za šta su finansijska sredstva obezbijedili Vlada Republike Srpske i Elektroprivreda Srpske.

"Izgradnja tog tunela počeće u ovoj godini, a cjelokupan projekat HE "Dabar" vrijedan je oko 370 miliona KM", kazao je Dodik, podsjećajući da je u proteklom periodu bilo dosta problema oko neophodnih ekoloških dozvola, koje su u toku rješavanja.

Dodik je rekao da će prioritetno biti i rekonstrukcija magistralnog puta Ljubinje-Trebinje, napominjući da se ne može očekivati da svih 60 kilometara bude završeno u 2016. godini, dodajući da je u toku i izrada projekta za izgradnju novog puta od Foče do Tjentišta, dolinom rijeke Sutjeske, čija vrijednost je procijenjena na oko 20 miliona KM.

"Ovim će se riješiti saobraćajna izolovanost Hercegovine sa ostatkom Republike Srpske i regiona", napomenuo je predsjednik Srpske, dodajući da na svim projektima za Hercegovinu razgovara sa narodnim poslanikom Lukom Petrovićem, koji je i koordinator na ovom području.

Prema Dodikovim riječima, Bolnici u Trebinju odobreno je milion KM, čime će biti riješena dva velika problema ove zdravstvene ustanove - hemodijaliza i kardiovaskularne bolesti.

"U ovoj godini izgradićemo dijalizni centar i rekonstruisati dio prostorija Bolnice, koje su neophodne kako bi se stvorili uslovi za angio salu, koja je donacija iz Srbije", rekao je Dodik, dodajući da će biti rekonstruisano i nekoliko škola na području Hercegovine, a jedna od njih biće i srednjoškolski centar u našem gradu.

Predsjednik Srpske istakao je i da će njegov kabinet i Vlada Republike Srpske obezbijediti finansijska sredstva za izgradnju muzeja ikona na brdu Crkvina iznad Trebinja, što će dodatno obogatiti turističku i kulturnu ponudu grada.

"Projekat je govot, inicijalna sredstva su obezbijeđena, tako da će to biti jedinstven objekat koji zaslužuje ne samo naša Eparhija, već i čitavo Trebinje i Republika Srpska", kazao je Dodik.

U NOVOTEKSU ĆE USKORO DA SE ŠIJE

Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je danas iz Trebinja da će uskoro biti uposlen i objekat i oprema teksilnog preduzeća Novoteks, koji je sredinom januara za 3.160.000 KM kupila Vlada Republike Srpske.

"Mi smo se odlučili da kupimo Novoteks ne da bismo stekli vlasništvo, već kako bi preuzeli odgovornost za kvalitetno upošljavanje i zapošljavanje tog objekta i opreme. Stvorene su sve objektivne pretpostavke da ovaj pogon, rasterećen obaveza iz prošlosti, može najkvalitetnije da radi", kazao je Dodik.
On je zaključio da će u narednom periodu biti i novih ulaganja u Novoteks.