U Trebinju je večeras u Gradskoj biblioteci održana promocija knjige "Gnostički mit i mit o gnosticizmu", autora Darka Đoga, dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči, koja predstavlja most ka određenim temama između teologije i književnosti.

Gnosticki mit i mit o gnosticizmu Darka Djoga

Autor je istakao da je pokušao da pokaže koliko je danas prisutno nešto što se čini da je prevaziđeno i da predstavlja specijalističko interesovanje teologa.

"Iz srpske književnosti ja sam posvetio pažnju Dobrici Ćosiću, Ivi Andriću i Borislavu Pekiću za koje je vidljivo ne samo književno očijukanje sa gnosticizmom nego i jedan dublji sloj koji sam pokušao da nađem i da na njega, koliko je moguće, odgovorim ili da ga bar konstatujem", rekao je Đogo.

On je dodao da je nastojao da dijalog i sponu između teologije i književnosti, koji je, kako kaže, nekako prestao od vremena vladike Nikolaja Velimirovića, učini bitnim i za teologiju i za književnost.

Đogo kaže da je jedan dio knjige posvećen prevedenoj književnosti o gnosticima iz pera savremenih američkog religiologa koji su do sada formirali mišljenje o gnosticizmu kao "nekakvoj poželjnoj, a neshvaćenoj alternativi zvaničnom hrišćanstvu".

Profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči Vladislav Topalović istakao je da je riječ o knjizi koja je doživjela već veliki uspjeh u kulturi i da je pozitivno ocijenjena.

"Riječ je o tumačenju antičkog gnosticizma kao religijskog fenomena, odnosno tumačenje tog antičkog gnostičkog mita u njegovim interpretacijskim kategorijama u novovjekovnoj misli, književnosti i filozofiji", rekao je Topalović.

On je istakao da je Đogo u djelima Umberta Eka i trojice velikana srpske književnosti otkrio i rasvijetlio svojevsrnu fasciniranost antičkim gnosticizmom.

"Ono što je poruka knjige jeste da su obično ti novovjekovni mislioci imali često pogrešnu predstavu o osnovnim porukama gnostičkog mita. Gnostički mit nije ni izbliza toliko prihvatljiv u pluralističkom društvu današnjice zato što je on, ipak, mračan pogled na svijet i ne može biti alternativa hrišćanskom institucionalnom učenju", naglasio je Topalović.

O knjizi su govorili i profesor Bogoljub Šijaković i sveštenik Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske Dražen Tupanjanin.

Promocija je priređena u pratećem programu trećeg godišnjeg skupa "Teologija u javnoj sferi", u organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

U Kulturnom centru u Trebinju sutra će, na Trećem godišnjem skupu "Teologija u javnoj sferi" u organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, biti održane sesije "Umjetnost u hramu" i "Moral i ekonomija".

Na sesiji "Umjetnost u hramu", koja traje od 11.30 do 13.30 časova učestvovaće episkop zapadnoamerički Maksim, arhimandrit Ilarion /Lupulović/, iguman manastira Draganac na Kosovo i Metohiji, i profesor Oliver Tomić, uz moderaciju Tamare Rajković.

Ovogodišnji simpozijum biće zatvoren dvočasovnom sesijom "Moral i ekonomija" koja počinje u 16.30 časova, a o kojoj će govoriti profesori Danica Popović i Danijel Cvjetićanin,te profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči Vladislav Topalović.

Moderator sesije je Marko Đogo.