PREBILOVCI Ugrožena bezbjednost Srba, zemlju dodjeljuju Hrvatima

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 05. 02. 2016. - 17:52h

Predsjednik Upravnog odbora Srpskog nacionalnog društva „Prebilovci“ Milenko Jahura izjavio je da su teške mašine počele da obrađuju zemljište na platou u Prebilovcima, koje je opština Čapljina počela da dijeli Hrvatima iz susjednih sela, te da je zbog prijetnji pojedinih bivših takozvanih hrvatskih branitelja ugrožena bezbjednost lokalnog srpskog stanovništva.

prebilovci osvecenje hrama 016

„Načelnik opštine Čapljina nije rekao istinu da je prebilovačka zemlja izdata u zakup samo jednom Srbinu, jer su već počeli da je obrađuju Hrvati iz susjednih sela. Mašine rade na oko 750 metara udaljenosti od crkve u Prebilovcima. Po načinu kako se uređuje teren, liči da je zemljište namijenjeno, između ostalog, i za placeve“, rekao je Jahura Srni.

On je naveo da mašine rade i u ugašenom srpskom selu Loznica, koje je postradalo jednako kao i Prebilovci u Drugom svjetskom ratu i gdje se niko od Srba nije vratio, jer je sve popaljeno.

„U Prebilovcima je 12 hektara dobila osoba koja je očigledno jača i od načelnika i pripadnik je korpusa takozvanih hrvatskih branitelja, čime se i hvali, a koji su spremni na sve i to i ne kriju. Srbi su sad bezbjednosno ugroženi. Razumijem da i načelnik tu ništa ne može učiniti i da je od njega mnogo jača organizacija koja stoji iza svega ovoga“, kaže Jahura.

On smatra da sve ima veze i sa situacijom u Hrvatskoj gdje je u uspostavljanju nove vlasti, kako je rekao, direktno učestvovala i Katolička crkva.

„To je politika koja želi da ukloni Prebilovce i crkvu u Prebilovcima. Ide se postepeno, na kosovski način, upadom na teren, bez ikakvog obavještenja i bez konsultovanja mjesne zajednice. Da li neko može otvarati, na primjer, kamenolom iznad naselja ako je to državno zemljište, a da se ne pita selo“, ističe Jahura.

On je ranije u izjavi za Srnu upozorio da je opština Čapljina, bez ikakve najave ili prethodnog oglasa na zvaničnom sajtu, počela da fizičkim licima dijeli zemljište, koje je vjekovna baština Prebilovčana, na platou u Prebilovcima, sjeverozapadno od Hrama Vaskrsenja Hristovog.

„U zemljišnoj knjizi-gruntovnici ovo zemljište se i sada vodi kao vlasništvo Prebilovčana, među njima i stotina porodica istrebljenih direktno ili odloženo u genocidu Nezavisne Države Hrvatske 1941. godine“, pojašnjava Jahura.

On precizira da je to zemljište, vjekovna baština Prebilovčana – njihova zajednička svojina, koja služi za slobodnu ispašu stoke i za prolaz do dijelova njihovih imanja.

Jahura ukazuje da će ovakvom opštinskom odlukom prvenstveno biti ugrožene srpske povratničke porodice koje žive od uzgoja stoke, a kojih je skoro polovina u selu.

On ocjenjuje da je ovo najdirektiniji pritisak vlasti da se prognani Prebilovčani ne vraćaju u svoje selo, a odmah zatim i poruka povratnicima da tu za njih nema perspektive.

Načelnik opštine Čapljina Smiljan Vidić izjavio je ranije Srni da je ova opština počela da daje u najam fizičkim licima zemljište na području mjesne zajednice Prebilovci, ali samo ono koje je u opštinskom vlasništvu.

Komentarišući Jahurine tvrdnje, Vidić kaže da opština u najam daje samo zemlju koja je u opštinskom vlasništvu.

„Do sada je na području mjesne zajednice Prebilovci izvršena samo jedna dodjela zemljišta površine 4,5 hektara. Navedenu površinu je u najam dobio domicilni stanovnik Prebilovaca“, rekao je Vidić.

Komentari

A sta ste vi naivni mislili??Samo vi slusajte biskupa Durica i idite za njim ima da vas sve u jame pobacaju.Jado jadni imas svoju srpsku Hercegovinu koja je i stvorena iz tog razloga da bi Srbi bili mirni i bezbjedni,trazite od opstine parce zemlje i materijal da kuce napravite kao u ostalim djelovima RS sto su opstine pomagale narod i borce protjerane iz Federacije i skucite se vec jednom. Pogledajte sta je napravljeno od Pala,od gradova uz Drinu a sve zahvaljujuci sto su opstine pomagale raseljene…..a vi jado moj idete medju ustase i hodate za papistima koji su izdajnici crnji,koji rade protiv naroda jel vam jasno vec jednom!Gradi svoju srpsku Hercegovinu i RS i zaboravi na Pederaciju budalo jedna! Ti popovi kojima vjerujete to nisu popovi to su bolesne osobe,lazovi,kukavice,sumnjaci koji bi rodjenu majku prodali samo da je neko hoce kuputi.

Odgovori

Srpska je Hercegovina dje god je zemlja srbinova. I u Prebilovcima i u Mostaru i u Trebinju.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja