Muzej Hercegovine u Trebinju ovogodišnju izložbenu aktivnost započeo je otvaranjem izložbe "Ikona u kontekstu 21. vijeka", koja je priređena u okviru simpozijuma "Teologija u javnoj sferi".

ikona u kontekstu 21 vijeka

Ideja je bila da se prikažu radovi profesora, studenata i svršenih akademaca Akademije Srpske pravoslavne crkve za umjetnosti i konservaciju iz Beograda, kako bi postigli komunikaciju sa ikonopiscima iz ovih krajeva i studentima sa Akademije likovnih umjetnosti iz Trebinja.
Otvarajući izložbu dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo istakao je da je skup "Teologija u javnoj sferi" iznjedrio izložbu koja se sasvim opravdano zove "Ikona u 21. vijeku", naglasivši da ljudi koji su se predstavili ikonama jesu istinski bogotražitelji, te da svaka od ovih ikona nosi poruku da u 21. vijeku u jednom promijenjenom kontekstu ima šta da kaže i da bude vječito mjesto susreta Boga i čovjeka.

On je dodao da je današnji ikonopisac čovjek koji stoji pred tajnom Boga i čovjeka i pred jednim svijetom koji je mnogo drugačiji od svijeta ikonopisca iz 14. vijeka.

"Za razliku od ikonopisca iz 14. vijeka koji je mogao bukvalno da napravi cijeli jedan svijet, današnji ikonopisac se bori sa svijetom koji je prezasićen vizuelnim sadržajima, bori se sa ikonoklazmom koja se najčešće prodaje kao pretjerana ikonofilija, mora da se bori sa klasičnom negacijom ikone, da se bori sa ikonom privjeskom, ikonom svedenom da posluži nečemu drugom", rekao je Đogo i dodao da zato današnji ikonopisac mora naći snagu da živi teologiju ikone.

ikona u kontekstu 21 vijeka

Prema riječima Jelene Jeftić, akademskog slikara i ikonopisca, "Ikona u 21. vijeku" podrazumijeva sažimanje crkvenog i ikonipisačkog iskustva kroz razne epohe, gdje je inspiracija samog ikonopisca koji stil preferira, koga je sezibiliteta njegov izraz, uz dodatna iskustva iz savremene umjetnosti.

"To znači jedna živa komunikacija sa današnjim vidovima izražavanja u oblasti svetovne i likovne umjetnosti i iskustva cjelokupne crkvene umjetnosti", kazala je Jeftić, dodajući da je poenta ikonopisanja da ono nema svoju suštinu u podražavaju prirodnih stvari, već da ima dublju i širu konotaciju i lični smisao.

Običnom narodu, kaže Jeftić, želi se pokokazati da je lični izraz u ikonopisanju nešto najbolje što čovjek može sam sebi da pruži, ali i ljudima oko sebe i Bogu.

Večerašnja izložba je prvi put u Republici Srpskoj, a sastoji se od pedesetak ikona, koje je naslikalo 17 autora.

Izložba je otvorena do 21. februara.

ikona u kontekstu 21 vijeka