U Trebinju je danas počeo treći godišnji skup pod nazivom "Teologija u javnoj sferi", koji će, u organizaciji Eparhije zahumsko- hercegovačke i primorske, trajati do nedjelje, 7. februara.

Teologija u javnj sferi

Skup je okupio veliki broj teologa različitih religija, naučnika iz više oblasti, ličnosti iz raznih sfera javnog života, kao i više od stotinu gostiju iz zemlje i inostranstva.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je na otvaranju simpozijuma da je neophodno uspostavljati saradnju među stručnjacima različitih profesija i naglasio da će ovaj skup pokušati da postavi smjernice za budućnost.

Komić je naglasio da je u vremenu koje karakteriše prava eksplozija znanja u svim naučnim oblastima veoma važno ne podleći iskušenju i zadovoljiti se onim što se pruža u okvirima bilo koje pojedinačne oblasti i ostati zatvoren u njenim granicama.

On je izrazio zadovoljstvo što organizujući ovakav skup, Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i teolozi pozivaju na dijalog o važnim i aktuelnim temama raznovrsne sagovornike.

"Namjera organizatora je da okupi učesnike koji će kritički vrednovati mjesto teologije u našem društvu. To je veoma važno u osjetljivoj fazi ljudskog razvoja koje doživljavam kao brod kojem se pokvario navigacioni uređaj, pa besciljno tumara uzburkanim morem", istakao je Komić.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović rekao je da sva do sada postavljena pitanja i ona koja će tek biti postavljena na trebinjskom simpozijumu predstavljaju pokušaj da se čovjek domogne obale spasa i da svojim promišljanjem nađe potrebne odgovore.

"I ovaj skup je takav, novi pokušaj i Crkve i nas koji smo laici da se izađe iz starih okvira i da novim kvalitetom pokažemo koliko i šta možemo u ovome svijetu. Zbog toga i Vlada i Sekretarijat daju značajan doprinos organizovanju ovog skupa, a tako će biti i ubuduće", istakao je Davidović na otvaranju skupa.

NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da ovaj skup različitih profesija može da bude samo obogaćivanje i da svima treba da bude čast i privilegija što se održava u Trebinju.

"Istovremeno, treba da imamo osjećaj odgovornosti ukoliko to pravilno ne iskoristimo", napomenuo je vladika Grigorije.

Navodeći da su prethodna dva simpozijuma bila podsticaj da se ide dalje, vladika Grigorije je rekao da se o rezultatima može pričati ukoliko se realizuje pet, šest i sedam ovakvih skupova.

On je naveo da će skupu prisusustvovati i studenti iz Banjaluke, Foče, Sarajeva, Mostara, vjeroučitelji iz drugih religija, te dodao da su teme podijeljene u nekoliko sesija, a najaktuelnija je o izbjegličkoj krizi.

Muftija mostarski Salem Dedović zahvalio je vladici Grigoriju za poziv, te istakao da je značajno da se, u organizaciji jedne vjerske zajednice, sagledaju aktuelne teme u bremenitoj društvenoj, svjetskoj stvarnosti.

"Važno je da se vjerske zajednice otvaraju prema javnosti, promišljaju aktelne teme i snagom svog moralnog autoriteta i senzibiliteta pokušaju pomoći društvenim strukturama kako da se nose sa tim izazovima", rekao je muftija novinarima.

On smatra da je, iako se na određena pitanja ne mogu dati konačni odgovori, značajno da svi daju doprinos u "ovom uzavrelom i uzburkanom svijetu".
"Ukoliko svi sagledavamo našu odgovornost i obavezu da svi doprinosimo miru, kulturi, dijalogu, pomirenju i saradnji mislim da će biti nade", istakao je muftija mostarski.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da i političari u BiH moraju da se ugledaju na vjerske zajednice i da u mirnom tonu rješavaju probleme u društvu, te da ovaj skup u Trebinju šalje jednu veoma važnu poruku.

Incko je naglasio da i mali gradovi mogu imati veliki značaj u duhovnom smislu.

Navodeći da su zanimljive i praktične teme skupa, kao što je "Izbjeglička kriza", te "Moral i ekonomija", Incko je rekao da se na ovom simpozijumu želi dobiti kompas za budućnost.

"Svijet će propasti ako ekonomija ne bude moralna i etična. Zapanjuje podatak da će za 30 godina biti više plastike u okeanima nego riba. Za to smo krivi mi sami, zbog profita i pohlepe", rekao je Incko novinarima.