Iako je rok za registraciju zajednica etažnih vlasnika (ZEV) istekao prije više od tri godine, u najjužnijem gradu Srpske ovu zakonsku obavezu ispoštovala je tek nekolicina Trebinjaca koji žive u stanovima.

trebinje

U trebinjskoj gradskoj upravi ističu da su do sada registrovane ukupno 123 zajednice, dok su četiri u proceduri za registraciju. Oni nisu mogli da preciziraju koliki je procenat registrovanih ZEV-ova u odnosu na broj stambenih jedinica, jer se zbog izgradnje, broj zgrada u Trebinju mijenja iz godine u godinu. Kako bi motivisali što više Trebinjaca da registruju svoj ZEV, ove godine budžetom grada planirana je i novčana pomoć.

Blaže mjere

- Do ove godine nisu bila predviđena sredstva u budžetu za stimulaciju ZEV-a, a ove godine budžetom je planirano 100.000 KM za sufinansiranje rekonstrukcija fasada u centru grada. Skupština grada će donijeti odluku o sufinansiranju, kao i kriterijume po kojima će biti raspodijeljena sredstva - objašnjava načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Mirjana Ratković.

Iako su za kršenje ove zakonske obaveze predviđene novčane kazne od 300 do 3.000 KM, u trebinjskoj gradskoj upravi ističu da zbog izbjegavanja osnivanja ZEV-a do sada niko nije kažnjen, jer su umjesto represivnih, odlučili da sprovedu nešto blaže mjere.

- Do sada nismo primjenjivali represivne mjere za stanare koji se nisu registrovali u zajednice etažnih vlasnika, već nekoliko godina radimo na promociji registracije i vjerujte da svakodnevno imamo zainteresovane građane koji dolaze i interesuju se na koji način se obavlja registracija i koje su to prednosti koje zajednica etažnih vlasnika nudi - kaže Ratkovićeva.

U vrijeme krize i opšte besparice većina građana izdvajanje novca za održavanje zgrada doživljava kao dodatni udar na kućni budžet, a čak i u registrovanim zajednicama ima onih koji ne žele da izmiruju ovu zakonom propisanu obavezu.

- Mi svakodnevno imamo neke pritužbe građana u vezi sa stanarima koji ne žele da se registruju ili ako se registruju da ne žele da plaćaju te mjesečne obaveze. Grad Trebinje, kao ni Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove, nisu nadležni za rješavanje takvih sporova, tako da mi upućujemo građane da traže svoja prava putem suda - objašnjava Ratkovićeva.

Lako se dogovorili

U Cerskoj ulici u trebinjskom naselju Tini još 2008. godine su registrovali ZEV. Osim obimne papirologije, nikakvih komplikacija, kažu, nije bilo, a stanari su se o svemu lako dogovorili. Novac koji su sakupili, utrošili su u održavanje zajedničkog prostora.

- Imali smo neke male sanacije krova, krečenje ulaza i fasadu zgrade sa jedne strane. U planu je da na proljeće bude završena fasada sa druge strane. Mislim da je to dobro za svakoga - da se skupljaju pare jer je lakše mjesečno davati nešto novca, nego da u slučaju nekog kvara veću količinu novca izdvajamo za popravke i sanacije - kaže Čedo Petković, predsjednik ZEV-a u naselju Tini.

On dodaje da stanari u njegovoj zgradi mjesečno plaćaju 14 KM, odnosno 20 feninga po kvadratu, da redovno izmiruju svoje dužnosti te da nema onih koji ne žele da ispoštuju ovu zakonsku obavezu.

Apel građanima

Iz trebinjske gradske uprave apeluju na sve Trebinjce koji žive u stambenim zgradama, a koji još nisu registrovali zajednice etažnih vlasnika da to učine.

Lakše je, kažu, mjesečno izdvajati manje iznose novca nego odjednom platiti neki veliki kvar ili oštećenje na zgradi. Oni podsjećaju da je održavanje zajedničkih prostorija u zgradama obaveza koja je propisana Zakonom o održavanju zgrada.