U organizaciji Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske u Trebinju sutra počinje treći godišnji skup pod nazivom "Teologija u javnoj sferi".

simpozijum teologija u javnoj sferi

U saopštenju iz Eparhije navodi se da, prerastajući u tradicionalno godišnje okupljanje teologa i naučnika iz drugih naučnih oblasti, kao i ličnosti iz raznih sfera javnog života, ovaj skup nastavlja da istrajava u težnji ka sagledavanju odnosa, kako unutar samog bogoslovlja i života Crkve, tako i teologije i Crkve u javnom životu.

Neke od aktuelnih tema ovog skupa su učešće Crkve u radu sa zatvorenim licima, odnos morala i ekonomije, relacija između teorije evolucije i teologije stvaranja, izbjeglička kriza.

"Namjera organizatora je da ovim skupovima kroz prizmu aktuelnih tema bude ponuđeno kritičko promišljanje mjesta hrišćanske teologije u savremenom svijetu. Da li teologija može i treba da ima značaj u javnom životu, a ne samo unutar crkvene zajednice? Prevazilazeći pozitivne ili negativne odgovore na ovo pitanje, namjera je da okupimo učesnike koji će kritički da vrednuju aktuelno mjesto teologije u našem društvu i pokušaju da postave smjernice za budućnost", navedeno je u saopštenju Eparhije.

Učesnici skupa, koji će trajati do 6. februara, su i arhiepiskop ohridski Jovan Vraniškovski, muftija mostarski Salem Dedović, akademik Vladimir Premec, Danica Popović, Mile Lasić, Oliver Tomić, episkop zapadno-američki Maksim Vasiljević, Aleksej Tarasjev, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije Durić i drugi.

U okviru ovogodišnjeg programa biće priređeno i otvaranje izložbe ikona profesora i studenata Visoke škole Akademije Srpske pravoslavne crkve za umjetnost i konservaciju, pod nazivom "Ikona u kontekstu 21. vijeka", kao i predstavljanje knjige docenta Darka Đoga "Gnostički mit i mit o gnosticizmu".

Simpozijum će svečano biti otvoren sutra u 10.00 časova, u Kulturnom centru u Trebinju gdje će od 11.00 časova o temi "Akademska teologija - problem određenja i njenog mjesta u Crkvi" govoriti akademik Vladimir Premec, episkop Grigorije i profesor Vladan Perišić, a moderator će biti Marko Vilotić.