NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izjavio je da se Srbi u Zagrebu plaše da izraze svoj vjerski i nacionalni identitet, nakon govora mržnje novinara Televizije "Ze-jedan" Marka Juriča prema srpskom narodu.

Mitropolit porfirije Vladika Porfirije dijeli stav NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja da Srbi strahuju da idu u svoju crkvu u centru Zagreba nakon nedavnih događanja.

"Pojedini mi šapatom na ulici ili u trgovini kažu - i ja sam naša ili vaša. Da li je to opravdano ili nije? Uveren sam da ima daleko više onih koji žele da u Hrvatskoj svi žive slobodno, bez straha. Nije mi poznato da takvih pojava ima još negde u Evropi. Na potezu su političke elite", rekao je mitropolit Porfirije za hrvatski "Večernji list".

Komentarišući to što se u javnosti nedavno pojavilo pismo patrijarha Irineja papi Franji u vezi sa kanonizacijom kardinala Alojzija Stepinca, mitropolit Porfirije je rekao da je njegova želja dvije strane u dijalogu još bolje upoznaju jedna drugu o onome što jedna strana smatra kontraverznim, upitnim ili negativnim, a druga ne.

Mitropolit Porfirije kaže da odluku o tome na kraju donosi Katolička crkva i Vatikan, prenijela je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.

Na pitanje kako sniziti tenzije koje su poprilično podignute u posljednje vrijeme, mitropolit Porfirije je rekao da "narcizme malih razlika" potenciraju i zloupotrebljavaju oni koji od toga imaju jasnu korist.

"Ta Frojdova teorija nije nigde verodostojnije potvrđena u praksi nego u odnosima između Srba i Hrvata. Postoji samo jedan odgovor - potrebno je da se snažno čuje glas hrišćanske ljubavi. Papa Franja je u tom pogledu uzor", rekao je vladika Porfirije.

Mitropolit Porfirije kaže da ga raduje da i na hrvatskoj i na srpskoj strani postoje ljudi koji grade mostove između dva naroda, a da ga rastužuju oni koji podstiču netrpeljivost i mržnju.