Analiza saobraćajnih nezgoda na putevima Republike Srpske iz 2015. godine, ukazala je da veliki broj vozača, suvozača i putnika u vozilu nije koristio bezbjednosni pojas tokom vožnje, niti sigurnosne sjedalice za djecu, zbog toga će policijski službenici Centra javne bezbjednosti Trebinje od 1. do 29. februara da sprovode republičku akciju „POJAS“.

akcija pojas

U toku mjeseca februara svi vozači, suvozači i putnici u vozilu će biti sancionisani ukoliko ne budu koristili bezbjednosni pojas, takođe akcenat će se staviti i na upotrebu sigurnosnih sjedalica za djecu. Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini propisuje da se djeca mlađa od 12 godina u putničkim vozilima prevoze vezana u sigurnosnoj sjedalici.

"Svjetska istraživanja su dokazala da upotreba pojasa tokom vožnje smanjuje broj smrtno stradalih u saobraćajnih nezgodama za 40-50 odsto, za vozača i suvozača dok za 25 odsto za putnike na zadnjem sjedištu, što je i više nego dovoljan osnov za njegovu svakodnevnu upotrebu", podsjećaju iz CJB Trebinje.

Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Trebinje su u toku 2015. godine izdali 1.654 prekršajna naloga za nekorišćenje bezbjednosnog pojasa.

Centar javne bezbjednosti Trebinje apeluje na građane da poštuju zakonske propise, takođe, podsjeća ih da je novčana kazna od 30 KM propisana za nekorišćenje pojasa, a 40 KM ukoliko se dijete prevozi bez sigurnosne sjedalice.