Jubilarno pedeseto Zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa (International Waterbird Census - IWC), koje se organizuje u preko 100 zemalja širom svijeta sa ciljem utvrđivanja veličine i dinamike populacija ovih vrsta ptica, u Bosni i Hercegovini organizovano je u periodu od 9. do 25. januara.

popis ptica sliv rijeke trebisnjice

Koordinator programa u BiHi je Ornitološko društvo "Naše ptice", a program se realizovao u saradnji sa članovima partnerskih organizacija iz Banje Luke (Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta i Centar za životnu sredinu), Trebinja (Centar za održivi razvoj i ekologiju CORIE), Čapljine (Lijepa Naša, Čaplja, Lovačko društvo „Galeb“ i JU Park Prirode „Hutovo blato“) i Tomislavgrada (Naša baština).

Prebrojavanje ptica u slivu rijeke Trebišnjice izvršeno je na većem broju lokaliteta. Članovi udruženja Centar za održivi razvoj i ekologiju CORIE izvršili su popis ptica na području Dabarskog i Fatničkog polja, predjelima Bilećkog i Trebnjskog jezera, kao i cijeli sliv rijeke Trebišnjice kroz Popovo polje.

Tokom ovogodišnjeg prebrojavanja na području sliva rijeke Trebišnjice utvrđena je veća brojnost ptice, od čega su najbrojnije: galeb klaukovac, riječni galeb, barska kokica, mali gnjurac, ćubasti gnjurac, veliki vranac i divlja patka. Vrste kao što su siva čaplja, bijela čaplja, liska i patka krža su po brojnosti na prošlogodišnjem nivou, izjavio je mr Aleksandar Vukanović, predsjednik CORIE.

Upoređujući rezultate u zadnje tri godine, koliko se Centar za održivi razvoj i ekologiju CORIE bavi praćenjem i prebrojavanjem ptica vodenih staništa, vidljiva je veća brojnost ptica što se može pripisati čistom vodotoku rijeke Trebišnjice i blagim zimama.

"Ptice su pokazatelji stanja vodenih staništa i prirode uopšte i uz njihovo redovno praćenje i prebrojavanje pomaže nam u određivanju prioritetnih mjera u zaštiti i unapređenju vodenih staništa i uopšte stanja u prirodi", kazao je Vukanović.

Ulaganja u zaštitu i očuvanje povoljnog statusa staništa i vrsta omogućuje i razvoj održivih aktivnosti u vodenim područjima kroz uvođenje turističkog programa posmatranja ptica/ Birdwatching/. Posmatranje ptica je aktivnost, koja se sastoji od rekreacijskog promatranja ptica. Ptice se mogu vidjeti golim okom, dvogledom ili teleskopom.

"Raspolažući sa podacima o brojnosti i zastupljenosti ptičjih populacija, te statusu pojedinačnih vrsta u prostor sliva rijeke Trebišnjice, omogućuje se razvoj nove turističke ponude (tzv. posmatranje ptica), koja bi mogla postati još jedna u nizu turističkih ponuda grada Trebinja i šireg područja", istakao je Vukanović

U ovogodišnjoj realizaciji programa pored članova CORIE bili su aktivno uključeni i učenici osnovnih i srednjih škola iz našeg grada.