Prolaz divova je područje od 40.000 spojenih bazaltnih stubova koji su nastali vulkanskom erupcijom u paleogenu (prije 50-60 miliona godina). Nalazi se u oblasti Antrim na sjeveroistočnoj obali Sjeverne Irske, oko tri km sjeverno od grada Bushmillsa.

prolaz divova

Godine 1986. upisan je na Uneskov spisak mjesta svjetske baštine.

Ovo je jedinstven primjer brzog hlađenja bazaltne lave prodirući kroz vapnenački plato, pri tome popucavši vertikalno u obliku spojenih stupova. Danas je ovo najpopularnija turistička atrakcija u Sjevernoj Irskoj.

prolaz divova

Bazaltni stubovi stvaraju stepenastu padinu koja se spušta u Irsko more. Većina stubova su heksagonalni, iako ima i stubova s manjim brojem stranica. Najviši su 12 metara visoki, a okamenjena lava je na nekim mjestima debela 28 metara.

Neki dijelovi su dobili popularna imena kao što su: "Divovska čizma", "Divovo oko", "Pastirske stepenice", "Saće", "Divovske orgulje", "Grupa dimnjaka", "Divovska vrata" i "Kamilina grba".

prolaz divova

U srednjem vijeku nastala je legenda kako je Prolaz divova izgradio irski ratnik Fionn mac Cumhaill kako bi se borio protiv svog škotskog protivnika Benandonera. Vjeruje se da je Benandoner bio div, pa otuda i naziv „Prolaz divova“.

Lokalitet je postao poznat u 18. vijeku, a u 19. je postao velika turistička atrakcija s privlačnom zonom za pješake koji mogu hodati preko vrhova stubova 800 m od ulaza do samog nivoa mora.
[embed]

[/embed]