U Dubrovniku je održan prvi Međureligijski susret pravoslavnih monahinja i monaha s katoličkim redovnicima i redovnicama.

Ekumenizam dubrovnik

Okupljanje je održano u dvorani Svetog Ivana Pavla II, a tokom susreta održano je kratko izlaganje o redovništvu kod katolika i monaštvu kod pravoslavnih, te svjedočanstva o redovničkom i monaškom životu, piše "Dubrovački vijesnik".

Okupljanje je potom nastavljeno uz ekumensku molitvu u dubrovačkoj katedrali Uznesenja Marijina koju je predvodio biskup dubrovački Mate Uzinić, a prigodnu je propovijed uputio i zahumsko-hercegovački episkop Grigorije.

Zajedničko druženje i upoznavanje sveštenika dvaju konfesija upriličeno je u godini posvećenog života i svjetskoj molitvenoj osmini za jedinstvo hrišćana.

Mnogi su učesnici susret nazvali vrlo značajnim korakom ka međusobnom upoznavanju i razumijevanju, te budućim kontaktima u duhu ekumenizma i postizanju jedinstva crkve jer je “lijepo, dobro i hrišćanski raditi na približavanju razdvojenih crkvi”.

Takođe, učesnici su naglasili da bez molitve i otvorenosti neće biti uspjeha koji će se postići kroz zajednički dijalog i razumijevanju kako bi se rješavali uočeni i problemi do kojih može doći.