Izložbom crteža i grafike pod nazivom "Otisak", autora Miloša Radića u Galeriji Kulturnog centra u Trebinju otvorena je ovogodišnja izložbena aktivnost ove javne ustanove. Crteži i grafike Miloša Radića pred Trebinjcima

Na izložbi je predstavljeno četrdesetak crteža i to u četiri kombinovane tehnike - bijela kreda, tuš, olovka i rapidograf. Radić, koji je student četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju, kaže da se pronalazi u teknici poentilizma, koja je nastala u 19. vijeku u Francuskoj.

"Meni se proces rada ove tehnike sviđa, jer jednostavno bilo šta da se vidi radi se u nekoliko boja - crvenoj, žutoj i plavoj, a zatim tačkate sa njima", kaže Radić.

On kaže da je poentilizam zavolio u prvom razredu srednje škole, kada je išao i u školu slikanja "Kembridž" u Bileći, gdje su ga u svijet likovne umjetnosti uveli Drago Vučić i Tatjana Topalović. Crteži i grafike Miloša Radića pred Trebinjcima

"Osjetio sam da mi ova tehnika odgovara kao i grafika, tako da i grafiku radim iz tačkica, to jest poentilizam ubacujem u grafiku. Moji motivi su portreti, ruke, drveća", napominje Radić.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu volio bi da se oproba i u crtanju stripova koji bi bili odrađeni u poentilizmu.

On ističe da je sa večerašnjom izložbom želio da osjeti kako je to kada umjetnik priredi izložbu, ali i da predstavi sebe i svoj rad. "Ovo što ja radim odgovara mom senzibilitetu, a naziv izložbe je 'Otisak' zato što grafičar ne kaže utisak slike, nego samo otisak, tiraž otisaka, to jest količina određenih radova koji raspolažu svojom kvalitetom", zaključio je Radić.

Miloš je član Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine "Milorad Ćorović".
Izložba je otvorena u narednih petnaestak dana.

Crteži i grafike Miloša Radića pred Trebinjcima