KECMANOVIĆ Srpskoj prijeti i promjena imena

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 22. 01. 2016. - 12:15h

Ukoliko Republika Srpska, povodom promjene datuma Dana Republike, hitno ne raspiše i drugi referendum – o uklanjanju stranaca iz Ustavnog suda BiH, biće to, poslije desetogodišnje pauze, početak novog ciklusa revizije „Dejtona“ i završiće se promjenom imena Republike Srpske, upozorio je politički analitičar Nenad Kecmanović.

Nenad Kecmanovic

Kecmanović je naveo da novi ciklus revizije „Dejtona“ neće više biti u režiji ino-političara nego ino-pravnika.

„Ustavni sud će Srpsku na Bakirovu novu apelaciju preimenovati u još jednu ‘Federaciju BiH’. A da bi se imenom razlikovala od već postojeće – zvaće se ‘Istočna FBiH’. Ko ne vjeruje – gledaće!“, istakao je Kecmanović u autorskom tekstu za beogradsku „Politiku“.

On je naveo da je Ustavni sud BiH postao alarmantan problem za Srpsku jer je upravo ta institucija preuzela funkciju nasilne integracije BiH sa koje se neformalno povukao visoki predstavnik.

„OHR se otimanjem nadležnosti, nametanjem zakona i smjenama političara već toliko kompromitovao da sadašnji visoki predstavnik Valentin Incko praktično danas samo statira u BiH. Istovremeno, kao udarna pesnica udružene bošnjačke i međunarodne zajednice, uzdigao se Ustavni sud BiH“, naglasio je Kecmanović.

Umjesto persone protektora, naoružanog diktatorskim bonskim ovlašćenjima, ističe Kecmanović, iskočila je dejtonska institucija u čijoj sjenci odlučuje devet za javnost anonimnih sudija.

„I sve je ‘po pravu i zakonu, stručno i profesionalno’, ali uvijek na račun suvereniteta Republike Srpske, a u prilog jedinstvene BiH. I bez izuzetka je odlukom većine koju čine troje inostranih sudija, udruženih sa dvoje bošnjačkih, naspram manjine od dvoje srpskih plus dvoje hrvatskih sudija“, navodi se u tekstu.

Kecmanović konstatuje da se Ustavni sud BiH pokazao kao efikasniji instrument za rušenje Srpske nego OHR.

„Visoki predstavnik je otimanje, nametanje i smjenjivanje morao barem naknadno i pritiscima, prijetnjama i ucjenama da progura kroz parlament Srpske. To treća, nezavisna grana vlasti ne mora i nje se, zajedno sa onom trojicom svojih sudija, protektorat neće lako odreći“, ocijenio je Kecmanović.

On je dodao da je već zaboravljen uzaludni pokušaj da se ravnopravno dogovori zajednička zastava BiH.

„Traganje za simbolima i bojama koji bi istovremeno izražavali zajednički identitet sva tri naroda u BiH pokazalo kao nemoguća misija. Propala je čak ideja da se površina platna naprosto podijeli na tri polja i da svaki narod na svoje stavi ono što želi. Ono što su jedni izabrali iritiralo je druge ili treće. Najzad, raspisan je i konkurs, a žiri je prihvatio rešenje koje nije imalo veze ni sa narodima, ni sa entitetima, ni sa BiH“, podsjetio je Kecmanović.

On je naglasio da je od tada metod konstrukcije zajedničkog BiH imenitelja sveden na negiranje svega što je srpsko, i to upravo preko Ustavnog suda BiH.

„Izmijenjeni su grb, zastava i himna Republike Srpske, sa imena gradova skinut je prefiks ‘srpsko’ /Srbinje, Srpsko Sarajevo…/. Bošnjačke komšije su tražile i, uz pomoć one trojice stranaca u Ustavnom sudu BiH, dobile zaštitu od svega što čini simbolički identitet Srpske i Srba„, napomenuo je Kecmanović.

TAGOVI:

Komentari

Pa zar gospodinu Kecmanoviću nije jasno da se svim tim imenima sa prefiksom „srpski“ svi ostali narodi u BiH diskriminiraju, iako su po ustavu sva tri naroda konstitutivna na cijeloj teritoriji BiH. Republika Srpska diskriminira sve druge konstitutivne narode, ne samo svojim neustavnim danom „Republike“ nego i samim svojim imenom. Jedan politički analitičar bi trebao upravo da vidi da sva ta imena i jesu protuustavna, te da podrži promjene, a ne da kuka za nestankom istih. A da ne govorimo da je pravoslavlje postalo državna religija, a RS pravoslavna džamahirija, gdje nema mjesta za druge i drugačije.
Ovakve analize i stavovi su sramota i za jednog prodatog intelektualca kakav je dotični „analitičar“.

Odgovori

Republika Srpska je etitet za koji se izborio srpski narod i on ga je nazvao tako. Sa tim se složio i sam Alija IZetbegović, tako da ne vidim tu neki problem oko imena. Muslimanima smeta sve srpsko, pa će tako promjeniti i ime Republike Srpske u nešto drugačije, ali ni tome nije kraj. Prvo su krenuli sa vojskom, pa htjeli policiju, sada im smeta Dan Republike, sutra će sigurno biti na tapetu i ime same republike, pa će onda od RS ostati samo ljuštura bez igdje išta, bez ikakve nadležnosti, prepuštena slučaju, a na kraju spojena u centralističku BIH, vođena politikom jedan čovjek – jedan glas. Sa takvim načinom, Srbi će ionako razrjeđeni ostati na statističkoj grešci. Zašto se neko ne zapita, da li Srbi žele da žive u Bosni i Hercegovini i da li je to za njih diskriminirajuće?

Odgovori

Pobogu, zašto vam smeta apsolutno sve što asocira na srpsko, a gdje većinu sačinjava srpski narod.I u mađarskoj žive drugi narodi, između ostalog ima i Srba, pa se država zove Mađarska, što Srbima uopšte ne smeta.Davajte vi u mjestima gdje su većinsko stanovništvo Bošnjaci kako god hoćete, Srbima ne smeta.Zar nam ti nazivi trebaju krojiti kvalitet života i egzistenciju. Srbi bi bili mnogo tolerantniji i prema tim nazivima da vi grčevito ne nastojite da se sve svede kako vama odgovara, gdje ćete vi biti dominantni, gdje ćete vi određivati pravila igre.Neka svak bude gazda u svome selu a u jednom velikom naselju koje se zove Bosna i Hercegovina, pod uslovom da niko ne bude diskriminisan, neka upražnjava svoje običaje do mile volje. Ja sam Srbin, slavim Krsnu Slavu, neka mi dođe Bošnjak sa komšijskim i prijeteljskim namjerama, otići ću i ja kod njega za Bajram kao kod dragog komšije. Znam da ima dosta Bošnjaka koji ovako razmišljaju, ali, one lopine, džihadisti i ostali kojima miran suživot sa ostalima smeta, čine veliki problem

Odgovori

Kad ste toliko zapeli za ustavnu Bosnu i Hercegovinu, zašto ste hrlili da i na krvav način izađete iz Jugoslavije.Kasko se Bosna i Hercegovina izgrađivala u Jugoslaviji ,a kako danas.Danas se opstaje glođući ono što smo zajednički napravili u zajedničkoj nam Jugoslaviji, a to je uglavnom elektro sektor.Kukumačete za nečim što su nam bila zajednička obeležja, gje smo bratski živjeli, a ni jednim migom ne podržaste tu zajednicu da opstane.Šta sad hoćete? Piškit ću, kakit ću.Srbi su htjeli zajedništvo, ostaviti zajedničku nam državu Jugoslaviju gdje smo bili svi ravnopravni, živjeli složno i bratski.Sada stvoriste džamahiriju, leglo zla, šaljete krvnike na razne strane da se bore pod zlkovačkim zastavama i vama to odgovara.E Srbima ne odgovara.Neće džihadiste u svom komšiluku, hoće svoje gdje neće biti niti jednog džihadiste, a čovjek u pravom smislu Bošnjak, uvijek je dobro došao

Odgovori

Etnički torovi su pogrešan koncept koji vodi samo u propast. Što se više zbijamo u torove, to nas je sve manje. Usput se zaboravlja da su manjine koje žive na teritoriji tuđih „torova“ ugrožene i da te manjine nestaju, pa je tako nestalo Srba, Bošnjaka, Hrvata u dijelovima BiH na kojima zu oduvijek živjeli. Diskriminacija je sveprisutna u svakom segmentu (Srbi u Mostaru, Sarajevu… Hrvati i Bošnjaci u RS, a da ne govorimo o „ostalima“ koji su diskriminisani na cijeloj teritoriji, gdje nemaju čak ni pravo da budu u vlasti.
Ako su etno-religijski torovi najbolje što smo mogli smisliti, i ako u takvom skučenom, geografski i ekonomski nelogično i nakaradno koncipiranom prostoru, živimo autistički i izolovano u strahu od svakog drugačijeg, svaka nam čast, nismo bolje ni zaslužili! Treba da se pokoljemo oko svake međe i da nas nestane. To i jeste naša realnost, sviju je sve manje, sve smo siromašniji i sve se urušava, pa i sami „torovi“, kojji su pokradeni i opljačkani do gole kože, a sve pod krinkom odbrane istih.

Odgovori

Zašto to Muslimani nisu zagoravali prije „nezavisnosti“? Stavljam pod navodnike, jer BIH i danas nije nezavisna, već jedan protektorat, gdje se za sve mora upitati visoki predstavnik. Što nisu htjeli ostati u Jugi, ako već žele život sa drugim narodima? Nego su htjeli BIH, kao jednu zemlju, centralističku, gdje bi većinom preglasavali druge narode. Za sada je BIH takva kakva je, izborili smo se za svoje, poginuli su mnogi za to ime i ne namjeravamo da žrtva bude uzaludna.

Odgovori

G. Slobo, o krvnicima neka sude sudovi, a o istoriji će pisati istoričari, a ne kao sada populistički diktatori, popovi i hodže, kupljeni novinari i režimski mediji.
Na nama je odgovornost da djeci osiguramo mir i normalan život. Da sam na vašem mjestu ne bih vjerovala propagandi niti jedne strane, ta nas jei odvela u propast. Zato smanjite ton i srednjovjekovno etiketiranje kojim se širi mržnja bazirana na poluistinama, propagandom i fabrikovanim predrasudama. Bilo bi lijepo da njegujemo kulturu dijaloga g. Slobo, gdje ćemo istinski slušati i razumijeti jedni druge, jer svi smo veliki gubitnici. Uloga žrtve i ugroženosti, nije ništa drugo nego stara taktika zavadi pa vladaj kojom su sadašnji polupismeni idioti došli na vlast i koji nas jašu i pljačkaju, ne samo nas nego i buduća pokoljenja.

Odgovori

Gospođo ili gospođice Marija ako se stvarno tako zovete, više puta sam pročitao Vaš odgovor na moj komentar upućen Vamak koji je bilo uživanje čitati, srce mi je bilo puno kao u snu sanjajući da je to sve tako, ali, otrijezni me ova današnja zbilja pa se opet u moje srce uvali depresija i nostalgija za onim što smo imali, za onim kako smo živjeli, za onim kako smo bili cijenjeni u svijetu, za onim kada su široke mase imale ime i prezime, kada smo se džaba školovali, džaba liječili, slobodno mogli prespavati u svakom parku od Triglava do Đevđelije.Danas nebih smio prespavati niti u jednom selu gdje je većinsko življe bošnjačko, plašeći se da mi koji verhabija ne odsiječe glavu, a mogao sam dok je bila naša zajednička Jugoslavija mirno prespavati u tom istom selu pod otvorenim nebom.Srbi su željeli da sačuvaju zajedničku nam Jugoslaviju, ne možete to poreći.Hrvati to nikada nijesu željeli a muslimani su potrčali da izađu iz te zajednice u kojoj su sve dobili, želeći da stvore svoju Džamahiriju, gdje su najbrojniji, najdominantniji, gdje će oni biti glavni u svemu i svačemu.E kada nije mogla Jugoslavija ne može vala ni žamahirija na prostoru koje se zove Republika Srpska.Ekstremni nacionalizam nam sruši sve snove o nekadašnjem zajedništvu. Nemojt mi reći da su Srbi samo krivi za to, to ne bi bilo istina.Srbi su svojevremeno mogli zaokružiti sve srpske prostore(1918) za sva vremena.Nijesu to uradili već su se odlučili za zajedništvo stvarajući zajedničku državu Jugoslaviju.Najnovija Jugoslavija je sigurno bila po mjeri svih naroda i narodnosti koji su u njoj živjeli i ode u paramparčad. Nemojte samo reći da su za to samo Srbi krivi.Eto , zbog svega toga Srbi danas žele da su svoji na svome uvažavajući svakoga bez obzira na vjeroispovijest.Mislim da je tako.Pročitajte moje prve komentare pa ćete uvidjeti kakvo je moje poimanje o svemu ovome.Zključio sam da ste inteligentna i orazovana osoba ko god da ste, pokušajte poniknuti u suštinu onoga šta sam želio istaći, bolje ćete me razumjeti.Slažem se sa vama da je došla jedna kataklizma za radnika i seljaka, dođe vrijeme lopova,hoštaplera , kriminalaca, korupcije koju ljudski rod nije zapamtio a čega nije bilo u zajedničkoj nam državi Jugoslaviji.Samo državno uređenje, društveni poredak jedne zemlje može odrediti kakvim će životom živjeti većina populacije u jednoj zemlji, ne svakako sisteme gdje manjina ima milijarde dok dobar dio ide da prebira po kontejnerima da bi preživio.Rezultanta moga poimanja je da ekstremni nacionalizam čini najveće zlo koje može postojati na čitavoj kugli zemaljskoj, a vi vidite i prosudite čiji ekstremni nacionalizam danas donosi čovječanstvu najviše zla.Ali, treba iskreno reći, da je za svo zlo ovoga svijetai za sve produkte zla je kriva Amerika sa svojim podrepnim bubama.Pozdrav za Mariju ukoliko je stvarno Marija, ali svakako pozdrav.

Odgovori

Pročitah ponovo Vaš komentar upućen meni gdje sam izostavio malo direktnije odgovoriti na njega.Nijeste ni blizu istine o mom poimanju svega onoga o kome komentarišete. Ja sam čovjek koji je obišao zemaljsku kuglu radeći na glasovitim projektima u glasovitim Jugoslovenskim preduzećima, a koji su bili sve Jugoslavije u malom.Ja sam čovjek koji je kadar pustiti suzu nad svačiom mukom, bio ga Srbin, Hrvat, Bošnjak ili bilo ko drugi.Ja sam jedan od onih koji je izgubio svoju državu, a danas od svih zla, biram najmanje zlo.Vidite da se danas vodi krvavo kolo na čitavoj zemaljskoj kugli, a gdje strada radnik i seljak.Ako ima Boga, doći će i njihovo vrijeme, kad tad.

Odgovori

G. Slobo, cijenim vašu reakciju i slažem se sa vama, svi mi žalimo za dobrim starim vremenima kada je bratstvo i jedinstvo bilo glavni moto, a svaki građanin se osjećao siguran svugdje. Došla su zla vremena, ali nisu svi Bošnjaci vehabije, niti su svi Srbi Četnici, niti su svi Hrvati Ustaše. Čak obrnuto, mislim da većina dobrih ljudi žali za onim što je bilo i koja želi da se to vrati. Na nivou običnog čovjeka njeguju se prijateljstva i dalje, ljudi se druže i vole. Vidim to svuda oko sebe.
Ali ako vam kontinuirano nameću da to nije tako, ističu se negativni primjeri, te ako živimo u izolaciji i u svome toru, i u svome strahu od drugog, dajemo prostor mržnji i predrasudama. Kada bismo se svi u svojim redovima borili protiv vlastitih nacionalista, osudili vlastite zločince i dali šansu civilnom društvu da se razvije, bilo bi nam svima bolje. Ali sve dok nas vode hodže i popovi, beskrupulozni političari i nacionalisti, a mi slijepo vjerujemo u ono što kažu, dotle i neće biti sreće. Strah koji su proiizveli devedesetih godina bio je glavni uzrok da Bošnjaci nisu htjeli ostati u Srboslaviji, a bosanski Srbi zamrzili svoju jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu.
Svi smo gubitnici i svaka žrtva koja je pala za sulude ideje je užasna tragedija. Kada bismo razumjeli bol i strahove jedni drugih, shvatili bismo da je to vrlo slično. Mene ne može niko uvjeriti da su Bošnjacima bliži Turci, bosanskim Hrvatima Slavonci, bosanskim Srbima Šumadinci, nego što smo mi jedni drugima. Mi smo najbliži jedni drugima i jedni druge najbolje razumijemo, a životno smo upućeni jedni na druge. Zato je tužno da se insistira na različitostima umjesto na tome koliko smo jedni drugima slični.
Za mene je lično pretužno da Hrvati nestaju iz BiH, svoje iskonske domovine, gledajući prema Hrvatskoj. A još mi je tužnije što su se bosanski Srbi totalno pogubili, pa mrze svoju domovinu i vole nečiju drugu, gdje u stvari nikada neće biti dobrodošli, niti svoji na svome. Bez obzira na ogromne žrtva na Bošnjačkoj strani, oni ipak znaju gdje pripadaju. Gubitak pravog identiteta bosanskih Srba je po meni nemjerljiva tragedija. Iskreno mislim da ne znaju ni ko su ni šta su i da su totalno raspamećeni. Jer kada nekome moraš objašnjavati ko si i šta si, te da nisi ono što jesi, govori da je identitet te osobe narušen. Razmislite o ovome, vidjećete da je tačno. Bosanski Srbi su najveći gubitnici, a da toga nisu ni svjesni. Kao vole RS umjeso BiH. Šta im je RS? Ona je od juče, a oni su živjeli na teritoriji cijele BiH vjekovima. Kako mogu više voliti novopečenu „državu“ nakaradno i nasilno nacrtanu, bez geografske i ekonomske logične povezanosti, nego Tuzlu, Mostar ili Sarajeo gdje su oduvijek živjeli? Zašto su to predali nekome drugom? (isto važi i za ostale narode). Kao, to više nije naše? Po čemu? Zašto? Ovo ne govorim što mrzim RS, nego što prosta logika to zahtjeva. Ova podjela je ne samo krvlju nacrtana, nego totalno nepravedna prema svima, ali samo Srbi vjeruju da su nešto dobili.
Ja ne vjerujem u teoriju zavjere da nam je Amerika kriva za sve. Krivi smo mi sami, što smo dozvolili da nas vode slijepe vođe, za koje još uvijek uporno glasamo. A i što šutimo i trpimo.
Hvala na razgovoru, primite puno pozdrava

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja