Gradske i opštinske uprave u Srpskoj imaju viška 1.903 radnika, a prema kriterijuma koje bi trebalo da donese novi zakon o lokalnoj samoupravi, od 63 lokalne zajednice samo Prijedor i Laktaši nemaju prekomjeran broj činovnika, piše "Glas Srpske".

gradska administracija trebinje

Rekorder po višku radnika je Trebinje, u čijoj je Gradskoj upravi višak čak 171 radnik. Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je da ne podržava Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi.

- Od kada sam na vlasti, u Gradskoj upravi sam zaposlio samo 20 djece iz boračkih kategorija i zbog toga sam zaradio krivičnu prijavu. SNSD, koji je prije mene bio na vlasti, odgovoran je za prekomjeran broj zaposlenih u Gradskoj upravi - rekao je Vučurević za "Glas Srpske".

Na listi sa najviše prekobrojnih činovnika Trebinje slijedi Banjaluka, u čijoj je Gradskoj upravi višak 135 radnika.

U pojedinim opštinama radi i do pet puta više zaposlenih nego što će moći da imaju ako bude usvojen zakon sa sadašnjim rješenjima.

Predsjednik Nadzornog odbora Saveza opština i gradova RS Savo Minić kaže da je nesumnjivo da lokalne zajednice imaju višak radnika.
- Opštine i gradovi s tim treba što prije da se suoče i riješe taj problem. Lokalne zajednice više ne mogu biti utočište za stranačke pristalice - istakao je Minić.