Devetnaestogodišnji Aljoša Slavić iz Trebinje pobjednik je ovogodišnjeg plivanja za Časni krst u rijeci Trebišnjici. Za njega i još četrdesetak mladića iz Trebinja sunčano, ali hladno vrijeme nije bilo prepreka da preplivaju pedesetak metara hladne rijeke.

plivanje za casni krst bogojavljenje trebinje

Veliki broj Trebinjca pozdravio je plivače koji su i ovoga puta plivali od Starog grada do platoa ispod Hotela "Leotar", gdje ih je dočekao vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji je prethodno osveštao vode Trebišnjice.

Sa lica mladog Aljoše nije silazio osmijeh, a iz svake njegove riječi osjećali su se radost i ushićenje jer je prvi doplivao do Časnog krsta.

"Ja mislim da je ovo najhladnija Trebišnjica od kada plivam, a ovo mi je već šesti put. Ove godine mi je bilo najteže", kaže Aljoša, koji se odlučio da pliva za Časni krst iako je imao ispit na fakultetu u Kotoru.

On je dodao da je za njega plivanje za Časni krst velika čast, te da će i ubuduće plivati u Trebišnjici za Bogojavljenje.

Njemu je vladika Grigorije uručio zlatnik.

Najmlađi učesnik bio je petnaestogodišnji Uroš Gojković, kome je ovo prvi put da pliva za Bogojavljenje u Trebišnjici.

plivanje za casni krst bogojavljenje trebinje

"Ovo mi je bila velika želja, jer je i moj ujak ranije učestvovao u tradicionalnom bogojavljenskom plivanju. Kući su mi bili zabranili, ali su ipak na kraju popustili", kaže Uroš, dodajuću da je Trebišnjica bila veoma hladna, što mu je i veliki stimulans za naredne godine.

Plivanju za Časni krst prethodile su Sveta arhijerejska liturgija u trebinjskom Sabornom hramu i litija ulicama grada.

Organizator plivanja za Časni krst je Crkvena opština Trebinje.

plivanje za casni krst bogojavljenje trebinje

bogojavljenje trebinje 2016

bogojavljenje trebinje 2016

bogojavljenje trebinje 2016