Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević izjavio je da ideje o pristupanju ovog grada Zajednici opština turskog svijeta nikada nije bilo niti će je biti.

vucurevic slavko

Komentarišući pismo trebinjskog Udruženja građana "Bunt" koje je pozvalo gradonačelnika da "javno demantuje glasine koje dolaze iz gradske administracije, a koje govore da bi on uskoro mogao podnijeti prijedlog Skupštini grada da donese odluku da Trebinje, poput Doboja, pristupi Zajednici opština turskog svijeta", Vučurević je rekao da je riječ o "organizovanoj harangi SNSD-a" i da je "ovo udruženje produžena ruka ove partije".

"Dok sam ja gradonačelnik, Trebinje će biti otvoreno za saradnju sa svima koji žele svojim radom da doprinesu razvoju grada bez obzira kako se oni zvali i odakle dolazili, bez ikakvih uslovljavanja, već samo na osnovu ljudskih principa", rekao je Vučurević novinarima.

Udruženje građana "Bunt" iz Trebinja pozvalo je gradonačelnika Slavka Vučurevića da "javno demantuje glasine koje dolaze iz gradske administracije, a koje govore da bi on uskoro mogao podnijeti prijedlog Skupštini grada da donese odluku da Trebinje, poput Doboja, pristupi Zajednici opština turskog svijeta".

"Tu odluku, kako saznajemo, obrazložićete potrebom intenziviranja privredne saradnje sa Turskom, sa kojom nemamo nikakvu saradnju, te unapređenjem odnosa sa lokalnim upravama i zajednicama koje imaju geografske, istorijske, kulturne i privredne veze s ciljem obezbjeđenja podrške projektima razvoja i očuvanja gradskog i svakog drugog nasljeđa, sa kojima isto tako nemamo nikakvu saradnju", navodi se u pismu.

Iz Udruženja građana "Bunt" dodaju da je do te ideje došlo prilikom posjete ambasadora Turske Trebinju, u novembru prošle godine, kada je dogovorena obnova trebinjskog Doma kulture i rekonstrukcija zidina Starog grada.

"Poštovani gradonačelniče, lijepo je što brinete o javnim dobrima, kakvi su Dom kulture i zidine Starog grada, i što sarađujete sa turskim ambasadorom, ali ideja da Trebinje uključite u Zajednicu opština turskog svijeta je skandalozna, neodgovorna i lišena svakog zdravorazumskog osnova", ističu iz Udruženja građana "Bunt".

"Želimo da odmah građanima Trebinja objasnite da li je turska pomoć Trebinju uslovljena na bilo koji način, pa i pristupanjem Trebinja Zajedici opština turskog svijeta? Poštovani gradonačelniče, mi, građani Trebinja, želimo da na sljedećim lokalnim izborima glasamo u Trebinju u Republici Srpskoj, a ne u Trebinju u Republici Turskoj!", poručeno je iz Udrženja građana "Bunt".